Sunday, November 28, 2010

~nak tau tentang ice-cream tak???~



1. kring..kring..kring..!!!...ice-cream,,ice-cream*bunyi slank bangla sikit...bunyi macam ni biasanya ada kat kampung...siapa yg duduk kampung mesti perasan benda ni....

2. "paddle pop..paddle pop..super duper yummy..!!!...tapi sekarang di sebabkan daya imaginasi yang tggi dari kanak2..da tukar laen da lagu ni..bunyinya mcm ni..."paddle pop..paddle pop bontot kau meletop..!!"..hah??tak ker hebat tu??kah3....

3 ni version ke-3 pulak....."mat kool,,mat kool kawan ku..mari kita...............bla..bla..bla"..selebihnya dri lagu tu tak ingat la pulak...panjang sangat..ye r...da tua katakan..kih??....sebenarnya cukop umur pon belom lagi..hehehehe.

hah??macam mana??teringat tak zaman hingus meleleh ni???bunyi je semua lagu ni,,kelam ribut cari duit kat mana..nak panngil sanak saudara tak kira tua krepot,,prasan tua dan semestinya kanak2 ribena ni.....da dapat es krem tu melonjak segala bagai....ada tu sampai jatoh es krem tu di sebabkan nafsu serakah budak ni nak mkan es krem..kih3...kan da kena terajang dengan mak bapak...kih3..eh,,tak de la sampai kena terajang,,paling kuman cubit je...hehehehe..

suda2..!!...cukop2 nak ingat kisah yang tak bertama
dun tu.....post ni bukan nak cerita tentang kisah lagu es krem ni tapi...tapi..tapi...tentang FAKTA atau AUTA tentang es krem di muka bumi nan permai ini..kih3

Jom..jom baca:

FAKTA ke???:
  • Es krem adlah sumber yang BAIK PUNYA untuk KALSIUM....menurot buku kimia tingkatan 5 agaknyer la..kih3....kalsium ni bagos untuk penambahan tulang anda....tulang yang da repot akibat redox reaction .. budak kimia ni tau la..kih3 bgos untuk meremajakan tulang....eleh..suka la tu??? =P
  • secara orang ramai *seerti nya umum,,es krem yang kurang mahal atau senang cakap eskrem murah yang tak da brand tu hah,,kurang LEMAK....jadi bila putus cinta atau putus tali perkawinan..hehehe,,bukan doakan tau....atau putus tali pusat boleh la makan es krem murah ni banyak banyak....tak risau GENDUT atau GEMPAL..kih3
  • kerajaan juga telah tetapkan setiap es krem berlabel hanya mempunyai 10 persen krim,susu.margerin gemok *dalam bi nya fat butter...jadi,,tak perlu la anda megukur lemak eskrem tu lagi ye.....dan tak perlu pinjam kalkulato kat kaunter nk kira lemak lemak yang ado....kih3..
  • es krem susu mempunyai 6 persen lemak dan 50 persen udara,,,udara???tak paham??tuan blog pon tak paham..kih3..
  • kalau es krem buah pula mengandung 200 kalori...tak ke banyak tu???..ye la,,di tambah lagi segala bahan yang ado kan....
  • yogurt rendah lemak yang sejuk MUNGKIN rendah denaga lemak TETAPI biasanya tinggi dengan gula berbanding dengan es krem....ha??dengar tu???makan la yogurt tu banyak2..padan muka..!!!..kih3
  • jika cuma ada gula kon tanpa es krem cuma 60 kalori dan coklat kon waffle ada 200 kalori...patut la bila da mkan waffle tu da kenyang ek??..lain la orang lain..kih3...





AUTA la sangat:

  • es krem rendah dengan dengan protein....hah??salah ea adik-adik....
  • es krem rendah lemak kurang kalori...salah???mksodnya walaupun rendah lemak tapi tggi denagn kalori...dengar tu??
  • separoh cawan yogurt sejuk bebas lemak + perisa tambahan memgandung lagi 100 kalori...auta belaka....nanti kalau banyak kalori tak boleh jadi macam AMY MASTURA..kih3





bila da tau tentang es krem ni jangan la melantak banyak sgt ye..kih3



note: sedang mencari cara2 buat es krem sendiri..kih3

2 comments:

  1. dah buat entri pasal ni belanja la pembaca ni aiskrim..hehe

    ReplyDelete

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...