Sunday, September 20, 2015

Nak Kerja!

Salam 1 Aw Aw Aw,
lama sungguh tak update, rasanya dah nak dekat sebulan kan. Macam hangat-hangat tahi ayam je aku ni konon nak update hari-hari. hahaha. Aku ingat lagi bila Masliya, kawan aku tanya bila nak start blogging semula? Aku cakap seminggu selepas Hari Raya Aidilfitri aku akan update hari-hari. Malang tidak berbau, sudahnya payah seminggu sekali nak update blog ni. haha. Yelah, aku ni duduk rumah je, so aku tak ada bahan nak update walaupun tak ada orang baca blog aku ni. haha.

So, hari ni aku update semula. Dari last entri aku update, actually macam macam jadi sampailah hari ni. Seminggu aku tak update sebab aku nervous nak ambik ujian JPJ. Tak tenang ye hidup. Aku ni bukan suka sangat benda yang praktikal. Aku tahu aku ni pelik sikit berbanding lelaki di luar sana. haha. Di tambah pulak aku ni tak pandai bawa motor dan basikal. Ye aku tahu pelik, aku nak explain pon malas. haha. So bila fikir balik, kereta jelah yang aku boleh bawak. Tak kan aku nak seumur hidup susahkan orang lain dan naik public transport. Aku tak hina orang lain ea, jangan salah faham. ngee. Di tambah pulak aku ambik lesen manual! mahu tak menggelatar lutut? Esok nak exam, tidur tak lena aku dibuatnya. haha

Pagi hari kejadian, aku tak tahu sebab nervous punya pasal, masa latihan panaskan badan buat kali terkahir, aku punya bukit asyik tak menjadi. Dalam hati nangis ye. haha. Dah lah aku pulak dapat giliran terkahir, walaupun ketiak becak kepanasan, tetapi rasa sejuk menggigil je. hahaha. Masa ujian bukit tu, 1st tak masuk line kuning tu, 2nd baru jadi. Lagi satu aku kurang suka dengan parking 3 penjuru, memanjang senget ikut tuannya! haha. masa ujian tu pun senget sikit jugak, tanpa berlengah, aku cepat cepat keluar sebab tak boleh park lama lama dekat situ kan. Ujian jalan raya pon lepas sebab keluar pusat memandu tu sikit dan buat u turn, yelah aku orang terakhir kan. Aku nervous jugak sebenarnya ujian jalan raya ni sebab aku tak berapa confident masa nak keluar simpang. haha. So, akhirnya happy ending dengan AKU DAPAT LESEN!!! yahuuuuuuu! Ramai yang terpacaya terutama abang-abang aku, yelahhh diaorang kata aku ni lembikkkkkkkkkkkkkkk jeeeeeee. hahaha.Suka aku bila orang tak percaya kita mampu buat tapi sebenarnya kita mampu buat! 

Ceh! cerita pasal lesen aku je 3 perenggan dah. hahaha. aku nak cerita benda lain sebenarnya. Lepas tu, seminggu pulak laptop aku rosak dan hantar bengkel. Rosak disebabkan aku tertendang laptop ni jatuh dari katil masa nak bangun pagi. Masa nak shutdown tu lama sangat sebab windows update pejadah kan. So aku pon terlelap. Bangun pagi tanpa ku sedari, pammm gedempiang jatuh dari katil. Segar terus mata aku!. hahaha.

So seminggu lepas tu, aku pon start cari kerja. Aku tak cari kerja sebab nak habiskan ambik lesen dulu. Now dah selesai, baru aku start cari kerja. Cari kerja tiap malam sampai malas nak update blog sebab aku macam tak ada mood yelah bila tengok orang lain ada kerja tapi kita duduk je dekat rumah kan. badan pon dah macam tong dram. haha

Akhirnya aku dapat interview kerja di JB! itupun actually kawan aku dapat tapi dia tak minat so, dia bagi aku peluang dan aku dapat! Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii disebalik tu, aku dari beberapa hari lepas nak seminggu lah macam tu aku memikirkan tawaran lain. Masa interview dekat JB tu, aku dapat call dari syarikat akhbar terkemuka untuk interview Selasa ni dengan gaji yang lebih lumayan nyum nyum. kahkah. So aku dalam dilema sama ada nak teruskan kerja di JB atau di KL in case dapat kerja tu. ada pros n cons. kalau di JB memang passion aku tapi kalau di KL lebih kepada gaji. Kalau aku nak cerita pros n cons pasal dua dua ni satu entri tak cukup. haha. Tapi sampai entri ni siap, aku fikir, lebih baik aku kerja di JB sahaja. So orang JB! Tunggu kemuculan saya hari Jumaat ni untuk lapor diri. haaha. 

Okaylah, banyak lagi aku nak cerita tapi tak pelah. nanti entri lain aku sambung lagi.
aku nak tengok AF kejap.
mulai next week tak dapatlah tengok AF sebab rumah sewa aku tu tak ada WIFI dan ASTRO! mohon mereput aku dekat rumah sewa tu nanti! hahaha
Chawwww :)


Sunday, September 6, 2015

Komen, Kritikan dan Pujian Anugerah Festival Filem Malaysia 27 (FFM27)

Salam 1 Aw Aw Aw,
dah lama tak buat review awards dalam blog ni. rindu jugak nak membebel sorang diri pasal award yang dianjurkan di Malaysia ni. Aku ingat nak start masa Anugerah Lawak Warna hari tu tapi tak sempat tengok. Rumah pakai Astro tapi tak ada yang boleh record tu. Sudahnya start dari award ni lah. Kalau ada ulangan anugerah lawak warna tu nanti aku buat walaupun dah lamaaaaaa lepas. hahaha

Apa pendapat korang tentang FFM27 semalam?
macam macam pandangan kan? ada yang puji ada yang kutuk
so aku rangkumkan sikit apa yang aku sempat ingat dari malam tadi untuk aku taip dalam entri ni. 

Basically, ini cuma pendapat dan pandangan 'kecil' dari seorang penonton.
So kalau kau butthurt harap maaf lah ye.

1. Apa yang aku perasan, ini merupakan penganjuran FFM yang terbaik aku pernah tengok. Classy, Short and Straight to the Point! Gitcheww. Speaking kata kau!

2. Host kali ni pon tak merepek merapu meraban macam award yang sebelum ni. Tapi biasalah skrip membahan satu sama lain. Cliche sangat. Boleh kot tukar lepas ni. Tapi yelah nak buat lawak biar orang segar sikit kan.

3. Pentas. Cantikkkkk. Aku cakap cantik sebab simple dan class. FFM ni beza sikit dengan awards lain sebab macam Oscar dan Academy sikit. So nak jaga standard pentas kenalah kemas dan tak sarat dan tak pelik kiranya macam ada proportion yang sesuai.

4. Kalau pakaian host pulak aku puji. Dari awal sampai akhir cuma sepasang baju je. Pada aku, paling busuk pon kalau host nak tukar baju 2 pasang je untuk tarik semula perhatian penonton. Ini tak kadang kadang ada host baju berbelas pasang, kau ingat fashion show? hahaha

5. Aku suka masa penyampaian awards, penyampai award bacakan sikit tentang award tu pasal apa, siapa yang pernah menang, apa ciri ciri award tu. So barulah orang faham pasal apa. Tak semua orang tahu pasal orang yang bekerja dalam bidang filem kan. Tak ada jugak sibuk bertanya khabar dan baju ditaja oleh siapa. Interesting kan?

6. Aku suka jugak masa pemenang anugerah tengah bangun nak jalan ambik trofi, ada orang bacakan sikit biodata pasal dia. So tak nampaklah 'kosong' masa tu

7. Aku nak thumbs up jugak dekat penerbit sebab kalau korang perasan, kalau ada apa apa 'kecacatan' masa atas pentas macam penyampai award ada masalah or something, camera/visual tv tu terus tukar ke penonton. Ni aku ada belajar sikit masa projek buat talkshow. haha

8. Persembahan untuk malam semalam jugak aku rasa cukup dan tak melarat sebab ni kan pasal award filem bukan AJL. Persembahan tu cukup untuk orang tarik nafas dan relax sekejap. Opening pon just fine untuk aku. Kalau closing pulak terus senyap kan. Maybe patut letak lagu runut bunyi yang menang ke apa supaya tak krik krik. Untuk aku lah. pada aku semalam pon okay cuma "eh dah habis?" haa. macam tu je.

9. Boleh dikatakan FFM ni macam award yang agak berprestij kan? tapi tindakan Shaheizy Sam promote filem dia macam annoying sikit. Dengan pakaian terlalu ringkas tak sesuai dengan majlis. Saje nak tayang biceps lah tu. haha

10. Sebelum tu pulak Fazura menang kan? Aku macam awkwardddddddddd tengok diaorang berdua. Paling tak boleh lupa sebab si Sam tu tak mengaku pernah bercinta dengan Fazura tapi sebaliknya dengan Fazura. Aku tak perasan sama ada Sam ucap tahniah ke tak dekat Fazura sebelum Sam tu mula ucapan dia.

11. Kalau korang perasan, Yana Samsudin menolak untuk bersalaman dengan pemenang malam tadi. Tetiba aku teringat kes Neelofa dulu tu. haha. Bagus tindakan Yana tu nak jaga aurat dan elak bersentuhan dengan bukan muhrim kan.

12. Lagi satu isu semalam aku tak pasti apa yang berlaku iaitu dikatakan persembahan Najwa Mahiaddin dibatalkan saat akhir tapi lepas tu dia dibenarkan semula membuat persembahan. Aku baca dekat twitter lah. Nak korek korek malas. hahaha. Tapi baju najwa tu tak sesuaiiiiiiiiiii walaupun designer nya dikatakan agak berpengaruh. 

13. Ada beberapa pakaian artis yang aku merasakan cukup jelik dan tak sesuai macam Nadiya Nisaa. Dia patut pakai baju yang lebih class sikit dan dah lah badan dia kurus. kalau pakai dress labuh mesti cantik. Baju Erma Fatima pon ya ampun saratnya. Sebenarnya lagi berumur sesorang tu patutnya lagu less dalam berpakaian dan lebihkan sikit pada aksesori. lagi nampak muda dan professional.Ada beberapa baju yang aku rasa kurang sesuai masa red carpet tapi aku ada yang tak kenal. Baju yang aku rasakan cantik, Izaara (walaupun menampakkan dia macam gemuk sikit), Fazura, Cristine Suzanne (tak tahu eja nama dia, malas nak google haha), Sharifah Amani, Vanidah Imran dll.

14. Paling aku tak suka adalah sound system award. TERUK! Mic untuk penyampai award tak jelas. kalau dekat rumah, slow je bunyinya semua sound sampai kena naikkan volume tapi masa iklah terus BOMMMMM kuat sangat bunyinya. Astro selalu macam tu tau. Geram aku, mic host je yang okay. Persembahan pon okay tapi sound untuk keseluruhan acara sangat slow.

15. Aku suka penerima award dapat beri ucapan panjang sikit. Memanglah kita sebagai penonton rasa bosan dengar penerima award ni bebel entah siapa dia cakap tapi bayangkan kalau kau menang sesuatu dan diberi penghargaan untuk berucap? Tak ke sampai nurse yang sambut kau masa mak kau beranak pon kau puji? same goes untuk pemenang ni semua.

16. Biasanya siapa yang tak pernah pergi tengok award live dekat venue tu, masa iklan tu pentas akan menjemput pelawak untuk buat lawak beberapa minit tapi malam tadi waktu iklan dipasang trailer filem akan datang. Macam wayang! haha tapi stail jugak macam tu.

dah itu jelah kot pandangan aku untuk malam tadi,
ada ramai yang cakap bosan macam statik je. Cuba kau tengok Oscar dengan Academy award lagiiiiiiiii bosannnnnnnnnnnn. serius! hahaha
tapi ni kan award berprestij so memang macam ni. abah aku sampai tertido. nak habis sedar pulak. hahaha. pada aku okay. boleh perbaiki lagi tahun depan.

So ni cuma pandangan aku sahaja je.
Nak buat award show bukan senang.
yang tukang judge senang je menaip kutuk dekat social media. hahaha *termasuklah aku*
Congrtas penganjur dan winners! :)

Monday, August 24, 2015

Rahsia Bulan Kelahiran

Salam 1 Aw Aw Aw
sebenarnya aku suka benda benda merepek macam ni. haha
aku suka baca apa makna bulan atau tarikh kelahiran.
kadang-kadang aku follow jugak horoskop
aku ada terbaca jugak yang katanya haram sebab kita macam mempercayai benda tu kan.
tapi untuk aku, aku suka baca je tapi tak delah nak percaya 100% macam apa kan. tak tahulah korang kan.













So, aku punya bulan 12. Kalau apa yang aku baca, semuanya macam betul. haha. Tapi bab buat lawak tu kurang sikitlah sebab aku ni bukan pandai sangat buat lawak. haha. Buat lawak sendiri ketawa sendiri. So korang punya macam mana?

Credit: FB Fizo Omar

Thursday, August 20, 2015

Result Akhir Pengajian Ijazah!

Salam 1 Aw Aw Aw,
sebenarnya aku nak update entri ni Jumaat lepas tapi sampai dah nak seminggu baru nak update. hahaha
actually ada beberapa problem dengan result aku tu.


dari gambar di atas, bahagian NOTE tu sepatutnya bertulis COMPLETE
tapi tulis PASS pulak. ini maksudnya aku akan ada sem lagi sem depan. 
oh hell no okay ! *maaf mencarut acah acah je. kahkah*
dari situ terus tak ada mood aku nak update apa apa even dekat social media aku yang lain pon aku tak update walaupun secebis 'Alhamdulillah' ngee~
kononnya nak protes dalam kegembiraan.

so a few days ago even lepas aku cek result tu terus aku call fac office nak solve this problem, then akak office kata problem solved tapi tadi aku check still macam dekat gambar di atas. takut pulak aku dibuatnya. kahkah

despite of that, barulah ini entri sebenar yang aku nak cakap. hehe
AKHIRNYAAAA degree aku dah habissssss! *fireworks*
hanya tuhan je yang tahu betapa strugle nya hidup aku degree ni.
kalau diploma tu aku menangis nak habiskan, degree ni dah tahap meroyan tahu. haha
dalam gembira pasti ada kesedihan *cewahh* aku tak dapat nak kekalkan ANC masa diploma. Ini sebab result aku sem 4 yang jatuh tergolek menjunam di hempap pokok durian.Masalah dekat result subjek minor aku. subjek tu dapat B (4 credit hour subject) kot. tudiaaaaaaaa jatuh terus dia tarik result aku. Bila semua dapat A, naiknya seciput aje. Nampak tak permainan universiti ni? haha
masa tu rasa nak stop belajar pon ada yelahhh harapan kau nak pakai selempang tu dan harapan mak abah yang menggunung hancur begitu sahaja. 

Awal sem 5, semangat aku nak belajar dah hilang tuju kehidupan. Aku dibayangi  cakap orang, perasaan mak abah, future aku  mana *sekarang pon still tak dapat kerja. kahkah*, pandangan serong kawan kawan. Yelah bayangkan diploma ada 6 sem tapi aku boleh survive dapatkan ANC tapi degree ni 4 sem sahaja *sebab aku penerapan* still tak boleh kekalkan dekan. Mana tak aku ibarat hilang anak haha tapi aku kena back to basic iaitu mintak petunjuk dari Allah, Istighfar, Doa dan kawan. ! Kawan sangat penting ye. Amir lah yang banyak bagi aku kata-kata semangat untuk bangun dari lena, Ingat lagi asyik nangis *jiwa sensitip sikit aku ni woi. kahkah* je jumpa dia.
Dia pesan, Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya dan aku sepatutnya bangun balik mengejar Ijazah Kelas Pertama memandangkan ANC tu dah menyimpang jauh. So aku kembali bangun buat sehabis baik untuk sem 5 dan 6. Aku ada buat entri meroyan masa result sem 4 dulu. Aku nak baca balik pon takut sebab akan down semula. Haha

Masa result keluar hari tu, kawan-kawan yang dapat ANC upload result dia dekat FB dan Twitter aku jadi down ye. SERIUS! Rasa macam nak off social media selama seminggu tapi doa sedapkan hati sendiri yang itu rezeki diaorang dan rezeki aku mungkin lain.
Alhamdulillah aku dapat nak mencapai hasrat untuk dapat Ijazah Kelas Pertama. *mercun padi meletup letup. kahkah* Tapi aku ada dengar CGPA untuk menentukan Ijazah Kelas Pertama tu akan ditukar dari 3.5 jadi 3.7. Kalau masa aku konvo tetiba dah bertukar jadi 3.7, tak dapatlah aku kelas pertama. Hahaha. So dah boleh lah agak result akhir aku cukup cukup nafas je. Hahaha

Mungkin ada yang baca akan cakap, ‘Eleh, ambik masscomm boleh lah nak dekan semua bagai, Cuba ambik course lain’, ‘Masscomm untuk orang tak pandai je’ itu mindset orang yang matang. Masa diploma dulu dulu, masa awal sem 1 dengan 2 tu butthurt jugak rasa nak melawan je orang cakap macam tu tapi sekarang ni malas nak ambik kisah. Omputih cakap MIND YOUR OWN BUSINESS (MYOB) haha. So relax je okay junior yang ambik Masscomm tu, cerca itu akan menjadi alah bisa tegal biasa. *aku rasa cikgu BM sekolah menengah aku mesti happy sebab siap masukkan peribahasa lagi. Markah lebih ni weh. Kahkah*

Okay kembali kepada result aku tu. Sekarang aku tengah menganggur sebab aku tengah habiskan ambik lesen dulu baru cari kerja. Nak cari kerja pon takut sebab Ringgit jatuh kan. Ada ke orang nak ambik aku kerja kan. Haha. Ucapan kejayaan tu nanti aku update lepas konvo nantilah. Bolehlah upload gambar sekali. So entri ni sebenarnya aku cakap yang aku dah habis belajar dah. Kalau ada kerja kosong bagi tahu aku. Haha

Wahh. Panjang entri aku hari ni. Haha
Cawww :)

Saturday, August 8, 2015

Reaksi Orang Korea dengan Selebriti Malaysia

Salam 1 Aw Aw Aw
godeh you tube semalam jumpa video ni tentang reaksi orang korea dengan artis malaysia.
Untuk selebriti perempuan kena teka umur, kalau lelaki teka dia kerja apa.
agak comel juga sebenarnya sebab ada yang cuba ngurat nora danish. haha.
kalau siapa yang tak kenal pon mesti akan kata nora danish ni muda lagi tapi sebenarnya dah remaja dewasa. hahaha



shila amzah, amyra rosli, nora danish, emma maembong, hanis zalikha antara artis yang terpilih. actually banyak lagi artis perempuan yang cantik. seronok jugak buat macam ni sebab nak tengok reaksi orang luar tentang artis kita kan. asyik kita je puji artis luar. haha




dah tengok artis lelaki yang dipilih? kot ye pon, letak lah gambar yang terkini, ni semua gambar zaman purba. hahaha
nasib masih handsome lagi. Aku terfikir kejap sejak bila Alex Yoong tu selebriti? hurmmm. Bolehlah. banyak lagi lelaki handsome kot. ehem haha

Okaylah. Chaww :)

Friday, August 7, 2015

Tips Personal | Perkara Yang Perlu Dilakukan Di Telefon Anda Jika Berlaku Kecemasan!

Salam 1 Aw Aw Aw,
aku tahu tajuk entri agak panjang. Aku tak tahu tajuk apa yang sesuai. hahaha
aku rasa benda ni tengah viral sekarang iaitu bayangkan kalau berlaku sesuatu terhadap korang macam accident atau phone tercicir dan phone kau dalam mod LOCK (terkunci). Sekarang kan macam-macam versi lock phone, ada yang cap jari ibu kaki, scan mata, puzzle cantum cantum gambar, nombor ekor semua. 

So, macam mana orang lain nak contact waris terdekat keturunan kau atau bff kau untuk tolong kalau phone kau berkunci macam peti besi? Jadi ni ada cara untuk kau simpan nombor emergency supaya orang yang jumpa phone kau tu boleh call sesiapa yang patut.

LENOVO:
1. Setting
2. Security
3. Owner Info dan kau masukkan nombor kekasih gelap kau. hahaha

SAMSUNG:
1. Setting
2. Device
3. Owner Info dan kau masukkan nombor telefon emergency untuk tolong kau macam abah kau ke? abang kandung ke? *ayat suci sebab aku pakai samsung. muahaha*

XIOMI:
1. Setting
2. Lock Screen
3. Owner Info dan kau masukkan nombor sugar mummy kau. kahkah

Iphone (APPLE):
To set, launch "Health" app & create Medical ID. Dalam Medical ID ni boleh letak semua nombor yang kau rasa bila orang lain call untuk selamatkan kau, dia boleh tolong. Harapnyalah. kahkah. To access the info once Medical ID created:
1. Slide
2. Click Emergency
3.Medical ID dan emergency contact details kau akan muncul.


So, selamat mencuba dan kongsi lah dengan orang lain.
:)


PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...