Saturday, September 20, 2014

Review Novel: Isteriku Naik Hantu | Syikin Zainal

Salam 1 Aw Aw Aw,
hari ni aku kembali update novel yang aku dah baca,
dah lama juga aku habis baca, beberapa hari lepas.
tapi sibuk dengan aktiviti club, design baju kolej, kelas lagi apa semua, baru hari ni sempat update.
ni sebenarnya malas nak update sebab perut kenyang dan dari pagi sampai sekarang mendung je, bangun pun pukul 12. 30. hahaha. tak boleh di jadikan menantu aku ni. hahaha

okay novel kali ni adalah karya yang sama dari Syikin Zainal, tak sangka pulak aku beli dua novel dengan penulis yang sama. hahaha
tajuk novel ni adalah Isteriku Naik Hantu. tajuk pun dah kelakar, pada aku lah. hahaha
ni novel nya 


apa yang aku suka pasal novel dari Buku Prima adalah dekat belakang dia ada penanda aras, so kau tahu cerita tu macam mana. Untuk novel ni

40% Sedih, 40% Keluarga, 70% Konflik, 90% Lucu dan 90% Cinta.

ni sinopsis cerita:

Persahabatan Qarina dimusuhi teman baik sendiri. Sepuluh tahun dia mengunci rapat pintu hatinya. Baginya, kasih pada Iqram adalah kasih tersimpul mati. Dia sudah serik mempunyai teman baik dan kekasih hati.

Fareez Aiman memegang prinsip cintanya sendiri. Cinta sebelum kahwin, sorry... memang dia tidak layan. Baginya, cinta selepas berkahwin penuh dengan nikmat dan berkat. Tetapi ada yang kata, dia tidak pandai bercinta kerana dia kategori mamat poyo.

Kerana cinta terluka, Qarina mengakui Fareez adalah bakal tunangnya kepada Iqram dan Balqis tanpa dia tahu Fareez sebenarnya sepupu Iqram. Apabila rahsia sudah terbongkar, mereka bersatu di dalam ikatan yang sah. Setelah berumah tangga, baru Qarina sedar. Mamat poyo sebenarnya adalah mamat romeo. Apabila hati sudah berbunga sayang, dugaan pula melanda. Iqram menagih janji lama. Nelly pula datang menggoda. Walaupun dalam hati masing-masing sudah berputik cinta, tetapkah Qarina menjadi milik Fareez? Atau Iqram juga yang mampu mengisi kekosongan hati? Antara kata minda dan kata hati, siapa yang berhak di sisi?

“Qina, ikhlas ke awak terima saya sebagai teman hidup awak?” - IQRAM

“Masalahnya, saya dah termengaku tadi. Saya pun panik, bila akak cakap saya bakal tunang akak. Nasib baik akak ni kira cun jugak, kecil molek. Kalau tak, mahu menangis saya kat situ. Dahlah makan tak kenyang.” - FAREEZ

Alamak, lebih-lebihlah pulak orang tua ni. Kut ya pun nak buat aku jadi menantu, janganlah dengan budak bawah umur ni. Anak lain dah tak ada ke mak cik oi? - QARINA

dari sinopsis atas pon dah tahu jalan ceritanya macam mana.
okay ni review dari aku

- Novel ni berkisarkan komedi sebab dari awal dah lawak sebab Fareez ni mamat poyo yang satu tempat kerja dengan Qarina yang andartu dan Fareez ni pulak muda lagi baru 26 tahun kalau tak silap. So dari sini berlakunya dialog lawak tu.

- dalam novel ni jugak, hampir keseluruhan watak memang cakap lepas dan laser, so beza dengan novel lain yang biasanya guna ayat cover je, so bila cakap lepas ni sama jelah dengan real life, so kita boleh rasa dekat dengan watak tu.

- dalam novel ni banyak konflik yang tak pernah habis. hahaha. antaranya konflik Qarina kena kahwin dgn Fareez sebab Fareez nak selamatkan Qarina kena belasah dengan bapak dia, konflik keluarga Qarina sendiri, konflik cinta lama Qarina iaitu Iqram kekasih lama masa zaman cinta monyet dulu dan Iqram tu pulak sepupunya Fareez, tak ke haru biru jadinya? hahaha, konflik Qarina dengan BFF dia iaitu Balqis dan banyak lagi.

- aku suka novel ni juga watak hero dia digambarkan tak perfect macam Aaron Aziz tu. hahaha. sebab watak hero tu hitam manis dan ada lesung pipit dan iqram yang jahat tu pulak lagi hitam dari iqram tu. hahaha. so aku bolehlah adapt sikit sebab aku ni ada lesung pipit. ceh. hahaha

- banyak mesej yang nak disampaikan iaitu, cinta tak semestinya memiliki, hormati pasangan yang dah ada depan mata, kahwin berbeza umur tak jadi masalah, jangan curiga dan dengar penjelasan pasangan kita dulu. 

- aku suka novel ni jugak sebab guna dialog yang santai macam real life kita so, senanglah nak menjiwai. 

- dalam novel ni tak banyak sedih sangat tapi bolehlah sebab lebih kepada komedi sampaikan lepas cerai pon si Fareez ni buat tak tahu dan boleh pulak kacau hubungan Iqram dengan Qareena yang nak bersambung semula. 

- senang cakap, kali ni, novel ni berbaloi untuk di beli kepada pembaca yang tak suka sangat kebajiran air mata. hahaha.

- ada satu tu aku rasa tersilap taip kot, mula mula cakap muka Fareez ni macam Shah Iskandar tapi perenggan lain cakap muka dia macam orang lain. hahaha. confuse dekat situ kejap. 

- jalan cerita pon seimbang, lagi best kalau penghujung tu tambah sikit babak sweet antara Qarina dengan Fareez tu sebab macam tetiba je dah habis. hahaha. 

Okay, itu sahaja review dari aku,
kalau ada yang tak suka ke apa itu pendapat masing masing :)

bye :)


Sunday, September 14, 2014

Review Novel: Suamiku Encik Sotong | Syikin Zainal

Salam 1 Aw Aw Aw
dah lama aku tak review novel kan.
ada novel yang aku baca tapi tak sempat nak update dan aku dah lupa. hahaha
so ada masa yang tercuri ni aku updatelah ye sebelum lapuk ditelan zaman. hahaha

novel ni aku cari dari sem lepas tapi baru sem ni jumpa. berapa bulan dah tu? hahaha
aku beli dekat Pesta Buku Selangor 2014
ada potongan harga lagi okay. hahaha. aku tak ingat berapa peratus. aku ni cepat pelupa sikit. 

novel kali ni adalah Suamiku Encik Sotong karya Syikin Zainal. 
di terbitkan pada tahun 2013 dan aku baru baca tahun 2013. hahaha
i don't care. haha. dah 3 kali di publish ye. so mesti ramai yang baca.
sekarang ni aku pon tanpa sedari aku baca novel penulis yang masih sama, tajuknya adalah Isteriku Naik Hantu. aku rasa penulis suka buka cerita yang berunsur komedi romantik. sampaikan ada nama nama watak yang sama dengan kedua dua novel ni. 
terbawa bawa jugak aku karakter novel sebelum ni. aku tak tahu kenapa penulis minat sangat dengan nama tu. hahaha

okay ni cover novel.


okay ni sinopsis yang aku cedok dari laman web Buku Prima

"ERICA SOFFEA melonjak kegembiraan. Mana tidaknya, dialah bakal peneraju Khaleeda Holding. Walaupun hubungannya dengan arwah nenda bu-kanlah baik sangat pun. Terasa macam hendak buat aksi akrobatik ketika namanya diumumkan. Naik senak kepala Erica bila dia terpaksa dijodohkan dengan sotong peliharaan nendanya, Farish. Dah lah tak macho, pakai baju warna pink. Kalau bercakap tangan bukan main lentik lagi macam orang nak main mak yong. Farish terpaksa menerima Erica kerana dua sebab. Pertama, sebab wasiat arwah Tengku Khaleeda. Kedua, kerana tidak tahan dengan perangai berlagak Erica. Lagipun bukan lama sangat dia perlu bergelar suami pada diva berlagak itu, tiga tahun sahaja. Dalam tempoh perkahwinan mereka jatuh cinta. Tapi... cinta itu bukan milik mereka berdua. Milik siapa ya?Peninglah, kalau dah dapat suami sotong. Bukan hanya lembut fizikaltapi lembut juga hatinya. Erica pula terpaksa terus bersama dengan Encik Sotongnya kerana cinta. Encik sotong bukan lelaki biasa, tetapi lelaki yang sanggup berkorban segala-galanya demi tidak mahu melihat Erica merana. Walaupun jiwa lelakinya menderita, tapi sampai bila?


“Amboi sedap aje mulut kau mengata kat aku. Aku pun tak ingin nak ambil perempuan macam kau ni jadi isteri aku tau. Mulut macam puaka.” - Farish

“Bukanlah Kak Ain, bukan Rica nak sembunyikan suami Rica. Tapi dia sibuk maklumlah nak jahit baju pertunangan Izhan dengan Qarina. Faham-faham ajelah golongan tengku-tengku ni bertunang pun kena buat yang grand. Baju tu kalau boleh bukan setakat labuci, lampu lip-lap tu pun kalau boleh suruh dipasang kat baju. Itu yang suami saya sakit kepala. Nak fikir macammana nak letak lampu lip-lap kat pergelangan tangan.” - Erica" 

okay sekarang kita beralih kepada review yang aku nak buat. review aku ni tak boleh di generalized kan oleh semua orang okay sebab pendapat masing masing adalah berbeza. 

Aku suka idea cerita ni sebab penulis cuba lari dari cerita biasa yang nak hero dia perfect dari segala aspek iaitu dengan menggunakan lelaki lembut sebagai subjek utama.  

- Aku suka plot cerita ni yang lain sikit walaupun permulaannya sama iaitu kawan paksa atas wasiat keluarga. yang lain adalah si pengantin perempuan suka dekat laki lain dan suami (sotong) suka orang lain. Jadi jalan cerita tu bermula dari situ. kiranya dalam novel ni ada dua cerita cinta.

- Novel ni macam komedi romantik untuk awal cerita, tapi lepas tu dah berat sikit. tak sedih sangat pon. so bolehlah baca. kadang aku tak suka sangat cerita berat ni sebab aku penat nak menangis feeling feeling. hahaha

- Sekarang part tak suka adalah, cerita ni tentang lelaki lembut iaitu Farish tapi hanya beberapa bab awal je yang ada cerita pasal lembut tu. dan karakter Farish tu macam over sangat, zaman sekarang walaupun lembut, mana ada lelaki lembut pakai baju printed bunga besar besar. hahaha. sekarang pon lelaki jantan katanya pon pakai baju printed bunga. Peralihan dari lembut ke macho tu pun terlalu mendadak, tak nampak transisi dia berubah secara perlahan. macam tak sesuai dah pulak dengan tajuk novel. tapi kalau lelaki lembut di jadikan main story sampai habis lagi menarik, trust me. lelaki lembut dan pondan adalah dua perkara yang berbeza kalau ada yang tak puas hati. hahaha

- Aku juga kurang puas hati sebab cerita ni tak seimbang sebab penulis lebih fokus kepada cerita Erica (isteri Farish yang kena kahwin paksa) dengan kekasih dia iaitu Izhan. Banyak drama dan konflik terhadap Erica dan Izhan sampai tenggelamkan watak Farish dengan Dhia. Padahal novel ni tentang lelaki lembut. konflik untuk Farish dengan Dhia tak banyak. nampak macam cerita tentang Erica je. Kalau penghujung cerita tu recap semula tentang Farish yang sotong tu pon best jugak mengimbau kenangan sikit. masih terkilan dengan 'Kehilangan' Sotong tu. hahaha

- Ending novel Suamiku Encik Sotong, Farish kahwin dengan Dhia dan Erica kahwin Tengku Izhan. Farish dengan Erica bercerai

Tapi apa pun keseluruhannya, penulis berjaya membawa idea baru dalam penghasilan cerita. Terima kasih penulis Syikin Zainal. Maaf kalau ada tersinggung dengan review di atas. Selamat meneruskan penghasilan novel seterusnya. boleh terjah blog penulis di SINI  :)



okaylah, jumpa lagi dalam review akan datang. teruskan membaca guys :)

Artis di Semester Baru !

Salam 1 Aw Aw Aw,
hari ni aku kembali lagi. hoyeahhh.
dah tengok entri sebelum ni belum? hehehe.
okaylah. hari ni baru sempat update. 
seminggu dah masuk sem baru.

kenapa baru hari ni sempat update?
isnin sampai jumaat di mana ada masa terluang atau tak ada kelas, biasalah 1st week bukan ada kelas sangat pon kan. sepatutnya aku boleh bukak blog n update tapi hari ahad lepas, pergi Pesta Buku Selangor 2014 dekat SACC tu, beli novel yang aku cari dari sem lepas iaitu 'Suamiku Encik Sotong'. so jadinya masa yang kosong tu, aku bacalah novel tu habiskan selama 5 hari. hahaha.
so baru hari ni sempat nak update. next entri aku update pasal novel tu.

sekejap je rasa dah semester 5.
ramai juga yang tanya DL ke tak, dengan berat hatinya terpaksalah jawab dengan jujurnya walaupun riak muka tak menggambarkan kesedihan yang sebenarnya.
aku macam konsep dah pasrah.
momentum pon dah kurang. hurmm

tak pelah. aku akan cuba naik kan aku punya GPA yang jatuh teruk tu. kalau tak dekan jugak sem 5 ni at least dia naik, tak delah turun je kan. hahaha

cakap pasal roommate, aku dapat geng sendiri, so okay jelah. Azwan dengan Alep.
tapi rindu nak sebilik dengan Amir. 
segala luahan hati boleh kongsi dengan dia. 
hurmm.
tak pelah. teruskan jelah kehidupan ini. hahaha

lagi satu, beberapa hari lepas ada orang whatsapp aku, 
orang yg pernah aku cinta bagai nak gila walaupun dia tak pernah tahu, akhirnya melepaskan aku. hahaha. rindunya lahai. hahaha. dia pon aku rasa masih bahfia dengan kekasih dia kot. yelahh text kejap je pun.
jangan risau, aku dah move on. kadang kadang kita bukan rindu orang tu tapi kita rindu dengan kenangan yang pernah tercipta dulu. 

so see you on next entry :)

Friday, September 5, 2014

Artis Jadi Wartawan dan Pembaca Berita !

Salam 1 Aw Aw Aw,
dah nak habis cuti sem, sekarang aku dekat rumah akak aku.
ahad dah nak balik shah alam.
macam macam hal. result exam yang teruk, pada aku lah dan hal kolej. 
kenapa baru nak update hari ni? ermmm. suka hati akulah. hahaha
ye aku tahu, aku cakap tak serupa bikin. masa belajar, sibuk nak update masa cuti, bila dah cuti, sibuk nak tunggu naik sem baru. hahaha.
tak boleh pakai betul.

jadi kali ni aku nak update dua video assignment aku sem lepas.
aku baru update sebab baru upload, rumah akak aku pakai unifi, so laju sikit nak upload. rumah aku pakai streamix, rasa macam sembelit nak tunggu penuh. hahaha

okay ni video aku baca berita. seperti sedia maklum, suara aku halus so as LELAKI, aku patutnya suara garau, dengan peliknya aku CUBA base kan suara. hahaha. dari sem lepas lecturer aku marah. dah nak buat macam mana kan? puas aku explain. tiap kali audition apa apa pon semua orang suruh buat benda yang sama. tp ada juga yang cakap, kalau aku perempuan, sesuailah dengan suara tu. haishhh. sedihhh !
dalam video ni pon aku ingat aku dah besarkan mata, tapi kekdahnya mata nampak kuyu tak bermaya. hahaha. btw maaflah tak ada kualiti sebab pakai camera phone sajoh buat rekod


okay. assignment seterusnya adalah patutnya buat laporan khas, kalau laporan khas ni kena ada satu isu yang perlu diselesaikan dan ada org yang berjawatan untuk komen. contohnya, isu kemalangan jalan raya musim perayaan. orang yg boleh bagi komen macam polis, pengguna jalan raya sebagainya. 
laporan khas aku ni salah sikit. hahaha *sedapkan hati*
tapi bolehlah diterima. 

aku buat pasal Festival Belia Putrajaya - Johor Pavilion.
anak JDT katakan. *padahal kaki bangku*


okay. yang ni aku tak ada base kan suara. hahaha
skrip pon tak hafal. baca je. nampaklah aku membaca di situ. mata tak pandang camera.
buat 2 kali shot macam tu lepas tu dah. tak sempat nak lebih lebih feeling Ally Iskandar. hahaha
dengan gigilnya. dengan orang ramai stop pandang semua.
hahaha. pengalaman orang kataaaaaaa :)

So, itulah antara assignments aku.
nanti aku upload lagi assignment aku yang sem 3 punya. 
tungguuuu :)

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...