Monday, August 26, 2013

Artis plastik di dalam sosial media ?

Salam 1 Aw Aw Aw !
hebat gila tajuk entri aku malam ni
dah boleh buat tajuk research. hahaha
aku dah selesai mohon PTPTN. berdebar okay ! hahaha

sebenarnya aku tak ada idea sangat nak update blog ni
tapi teringin. aku update jelah apa yang terlintas. hahaha

kali ni aku nak cakap sikit pasal sosial media.
alaaaa macam FB, twitter, instagram dan bermacam lagi.
aku bukan nak cakap keburukan dan kebaikan.
ni bukan entri karangan SPM
ni nak cerita tentang apa sebab aku berjinak jinak dalam dunia sosial ni. hahaha

sebenarnya masa aku nak buat twitter tu,
aku nak kebebasan. gitchuuu ! macam harimau lepas kandang kan.
maksudnya suka hati akulah nak tweet apa yang terlintas dekat kepala otak aku.
sama ada ianya buruk atau pun tidak.
mula mula tu aku tak follow pon kawan kawan aku semua. sebab apa? sebab kemungkinan apa yang aku tweet tu adalah pasal mereka.
twitter tu macam blog versi boleh tulis 140 patah perkataan je. tak kan aku nak marah atau kutuk orang, aku tulis panjang berjela dekat blog kan? nonsense !
mula mula tu aku follow artis yang famous macam aku. hahahaha. LOL. aku follow twitter yang ayat merepek merepek. dan aku tak tahu macam mana twitter aku boleh tersebar dengan pesat dekat classmate aku.
diaorang follow. so rela tak rela pon kena follow back lah kan? walaupun sebenarnya kau ada hak tak nak follow. tapi kenapa kau follow jugak?
atas sebab tak nak kawan kita sentap kan? nanti jumpa takut orang kutuk kita. cakap kita sombonglah segala bagai. tapi pada dasarnya, suka hati orang tulah nak follow back ke apa. yang kau kecoh sangat kenapa kan? gitchuuu ! marah nampak bang? hahaha.

lepas tu aku tweet macam biasa, tanpa tapisan segala bagai, lepas tu sorang sorang sentap.
sampai aku kena belasah weyh ! ini rahsia . jangan cerita dekat orang.
nangis memalam buta. gila hebat zaman diploma aku.
ni yang paling akan aku ingati sampai mati. gila sedih weyh !
bak kata pepatah melayu. kerana twiterr badan binasa. hahaha

ada juga yang stalk twitter aku. cari salah untuk memutuskan sesuatu perhubungan.
tak kisahlah perhubungan apa.
aku bukan jenis yang nak cakap panjang panjang. so, itu dah keputusan kau dan mereka mereka. aku nak paksa pon dah malas.
ada juga yang dah tak bertegur sapa dengan aku dekat luar even dalam twitter tu sendiri dah tak tegur aku.
rasa nak unfollow je tapi what can i do?

dan azwan mula slow talk dengan aku. hahaha.
diat tegur, tolong tapis apa yang aku tweet.
bebel bebel bebel bebel bebel bebel bebel.
mula mula tu aku tentang jugak. aku punya twitter so i have right to tweet anything that i want.
dia bebel bebel bebel bebel lagi
dan aku ikut cakap dia akhirnya.
itu pon ada juga yang annoying dengan twitter aku, 
yelaaaa aku cakap 'nak masak' 'nak mandi' dll yang tweet merepek.
PLASTIK !

So, aku kembali dekat blog ! tulis berjela jela apa yang aku suka dan tak suka
dan lebih ikhlas. 
blog aku ni bukan ramai orang yang tahu pon.
so, aku tulis lah apa yang aku nak.
hahaha. kadang kadang ada orang juga cakap tak suka dengan apa yang aku tulis dekat blog ni.
so why you keep on reading my blog ? get off. easy right?

dekat FB pon dah jarang aku update apa apa.
mostly aku dah update dekat twitter.
aku ni bukan artis yang dalam twitter, fb, insta, bbm status, whatsapp status, foursquare yang nak update benda yang sama. hurmmmm.
tapi kalau aku baca balik apa yang aku tulis dekat FB zaman dulu dulu tu rasa nak bunuh diri.
memalukan weyh ! hahahaha. 

Ramai juga yang cakap, kalau buat entri dalam blog tu letaklah sekali gambar gambar.
hahaha. tapi aku tak letak. 1. Sebab malas. 2. aku lebih suka menulis berjela jela dari letak gambar.
bukan semua gambar sesuai dengan entri aku yang merepek lagi kelaut ni.
hahaha.

sebenarnya aku tak tahu berapa banyak tahap kejujuran aku dalam semua medium sosial media ni.
hahaha.
jangan pernah percayakan aku. jangan pernah percayakan sesiapa dan aku sendiri belum 100% percaya dengan diri sendiri. everyone have a dark side that you never know.

p/s: actually aku tengah serabut siapkan pelbagai benda untuk masuk degree ni. tinggal lagi dua minggu je nak masuk dan sekarang gigih tengah puasa 6. hahaha. so chiawwwww ! :)

Sunday, August 25, 2013

Artis Pening Dengan Pinjaman !

Salam 1 Aw Aw Aw ! 
hari ni update blog lagi.
you know what. dah beberapa lama ni aku asyik cerita pasal aku sendiri je kan? hahaha
tak ada update pasal artis kegemaran ke, gosip terkini ke, tips ke, tak kisahlah apa pon yang bukan pasal diri sendiri.
hahaha. buat masa ini, aku rajin update pasal diri sendiri.
mostly apa yang aku update dekat blog ni tak ada dekat twitter atau FB atau jauh sekali ke Myspace dan lagi kelaut adalah Friendster. hahahaha
kadang kadang aku lebih suka cerita dekat blog dari mana mana.
tu yang kalau ada jumpa tu sentap.
ada yang tweet lah ada yang tulis status dekat FB lah.
you know what? aku tak kisah. penat nak jaga hati orang.
penat nak suruh orang faham tentang kita.
penat nak suruh orang terima kita seadanya.
tajuk album aku: PENAT. hahahaha
actually dah mengarut daritajuk entri sebenarnya. hahaha

aku nak cerita pasal pinjaman apa yang aku nak guna untuk sambung degree UiTM ni hah.
Mak dan Abah suruh ambil PTPTN dan abang aku pulak suruh ambil Yayasan Pelajaran Johor (YPJ)
so, which one is the best?
sekarang ni pulak memang tengah kecoh dengan PTPTN kan? hahaha
diploma dulu dah pinjam PTPTN dan aku ambil WPP iaitu Wang Pendahuluan Pelajaran kalau tak silap aku.
so, tiap sem dapat duit pinjaman tu, tiap rm500 akan ditolak 3 kali untuk bayar balik WPP tu.
tapi aku rasa PTPTN ni tolak 4 kali dan kawan aku pon kena yang sama but bila cek balik penyata, tak ada apa apa iaitu 3 kali je. kau sakit hati tahu tak?
dan the best part is PTPTN ni kenapa nak potong duit pinjaman tu untuk bayar balik WPP?
kenapa tak tambah je hutang WPP tu dengan pinjaman nanti? 
serupa tak payah buat pinjaman kan? stress aku dengan PTPTN ni.
belum lagi dia tolak insuran yang tentu jumlahnya, kejap rm 20 kejap rm 30. banyak kali pulak tu.
so, kau dapat bayangkan tak berapa ratus je actually satu sem aku dapat? hahaha
belum lagi caj perkhidmatan dia lagi. caj pemprosesan lagi nanti.
ditambah pulak siapa yang dah habis dip dan dan sambung degree dan masih ambil PTPTN, disarankan jangan buat penangguhan sebab korang akan di caj, sebab tu jumlah yang korang kena bayar akan terus meningkat dan meningkat sampai korang bayar. kejam gila kan? hahaha. so korang bayar jelah seberapa yang mampu even rm 20 tak kisahlah 6 bulan sekali ke apa asalkan korang bayar.

orang marah PTPTN ni sebab caj merepek ni semua. Kata negara Islam tapi mengamalkan Riba' ?
nampak tak permainannya disitu? hahaha
fyi, aku tak sokong mana mana parti sebab aku belum boleh mengundi sebab belum cukup umur. hahaha
kita patut bayar apa yang kita pinjam. betul tak?

aku kutuk kutuk PTPTN ni tapi setelah buat fikir masak masak, aku pilih PTPTN dari YPJ. Kenapa?
INI CUMA PANDANGAN DAN APA YANG AKU BACA DARI SEKELILING. KALAU FAKTA AKU SALAH, HARAP MAAF.

1. Jumlah pinjaman yang aku akan dapat lagi banyak dari YPJ. Bukan aku ni mata duitan tapi kos yang  meningkat berganda ganda dari zaman diploma aku. 

2. Memang betul YPJ ni bagus sebab apa yang kau pinjam, itu yang kau bayar. Ada potongan beberapa persen dengan CGPA yang korang dapat tak kisahlah CGPA korang tu sikit ke banyak dan seperti biasa kalau CGPA korang hebat, terus dapat biasiswa. simple kan? tapi macam aku cakap, kursus aku memerlukan duit yang lebih macam nak sewa barang macam macam, nak interview sana sini, nak pergi kesana sini. memang kena guna duit lebih. lebih lebih lagi dekat shah alam tu. Bukan nak berlagak ke apa, kalau diploma dekat melaka tu aku boleh simpan baki rm 100 sampai habis sem untuk diguna kalau nak jalan jalan dekat rumah aku tapi masa sem 5dan 6 tak dapat simpan sebab duit habis dengan event segala bagai.

3. Rumah sewa dan Makan. Dapat bayangkan tak rumah sewa dekat melaka tu sebulan cuma rm 90 tak masuk bil air dan letrik. Shah alam pulak sebulan at least rm 200 tak masuk bil segala bagai tu. weh ! weh ! weh ! jauhnya jarak perbezaaaaannnnnnnn. Belum makanan lagi. opkos makanan dekat melaka lebih murah walaupun Melaka Maju 2010. hahahaha.

4. Tambang bas. Kalau Melaka tu baru rm 19 pung pang pung pang pergi balik dalam rm 50 something. Bayangkan kalau shah alam tu? walawehhhhh. Mesti korang cakap balik rumah adik beradik terdekat. Yup itu aku tahu. Tapi aku masih ada tanggungjawab iaitu jaga mak aku. Ye dekat rumah tu ada abang aku sorang dengan kakak ipar aku sorang tapi itu aku tak dapat terangkan sebab itu family punya matter. Tapi kalau aku punya matter, aku dah cerita dekat blog ni. hahaha. Aku bukan bukak aib aku tapi aku nak orang yang baca, jadikan diri aku yang tak betul dan tak sempurna ni untuk orang lain jadi lebih baik.Fyi, mak aku tu pesakit dialisis 3 kali seminggu dan umur mak aku 64 tahun tak silap aku. Ayah aku pulak dah umur 73 tahun. Masa nilah aku nak jaga mak aku tu. 'Esok' belum tentu aku dapat jaga dia lagi. So aku akan balik juga. Aku ingat lagi sampai sekarang. actually aku ni malas nak urut urut sebab aku akan automatik ngantuk dan itu buatkan aku macam nak tak nak urut dan mak aku cakap, "urut lah betul betul sikit. nanti mak dah tak ada, kau tak urut mak lagi dah". aku tak jawab tapi aku urutlah betul2 sikit. lepas tu ngantuk balik. hahahaha.

5. Katanya duit YPJ ni selalu masuk sangat lambat. So aku nak bayar yuran nanti macam mana? aku nak makan apa meanwhile tu? nak bayar sewa rumah lagi? sebab satu sem je dapat duduk kolej. kedekut betul. hahaha. padahal bayar tau. Kalau PTPTN, dia siap potongkan yuran. dan boleh tahan awal masuk duit tu. So aku tak risau sangat. ni orang cakaplah yang duit YPJ tu masuk lambat. aku pon ikut je. maaf kalau salah. hahahaha.

6. Sebab mak aku suruh ambik jugak PTPTN. hahaha. macam macam aku bentang hujah tetap suruh ambik PTPTN . hahahaha. mungkin ada hikmah nanti. Siapa tahu?

dan aku tengah tunggu pembukaan permohonan JPA.
aku berharap sangat aku akan dapat biasiswa JPA nanti.
kalau dapat, lupakan sahaja PTPTN di atas. hahaha
kalau tak dapat, Aku akan usaha PTPTN tu jadi Biasiswa pulak.
doakan aku ye ?

dan aku akan doakan semua orang pulak.
semoga apa yang korang hajati akan tercapai.
Amin :)

*sorry for non muslim*

Tapikan, seronok je tengok anak anak orang kaya ni. tak kisahlah kaya dari harta keluarga ataupun kerja.
bukan erti aku tak bersyukur, aku cuma kata 'SERONOK' iaitu unsur cemburu sahaja. hahaha
penuh dekat instagram, FB, twitter pergi bercuti tak kisahlah bersendirian ke kawan kawan ke family ke.
aku dari bulan 4 habis diploma tu sampai sekarang duduk dekat rumah je.
hurmmmmm. mesti korang cakap " alahhhh. nanti dah kerja ada banyak duit pergilah bercuti " tapi korang ada fikir tak korang boleh pergi bercuti dalam umur 21 tahun lagi ke? dan masa tu umur kau dah 27 tahun maybe? opkos dah tak boleh ! Situasi masa umur kau 21 tahun dan situasi umur kau bercuti masa 27 tahun adalah berbeza ! serius !.
tapi apa yang aku boleh buat? nangis macam mana pon. masa tetap akan berlalu dan duit tak akan datang bergolek.
ini hanyalah harapan seorang pemuda di siang hari :)

p/s: JANGAN KATA AKU TAK BERSYUKUR DENGAN APA YANG ADA ! AKU BERSYUKUR TIAP KALI AKU BANGUN TIDUR SETIAP PAGI. saja nak capslock. barulah nampak macam marah. hahahahaha.


Chiawwwww !
:)

Wednesday, August 21, 2013

Sambutan Aidilfitri Artis Part 2 !

Salam 1 Aw Aw Aw !
hari baru dapat update blog. sebenarnya nak update khamis minggu lepas tapi tak sempat sebab beraya sampai malam, sampai rumah dah terbongkang. hahaha
jumaat sabtu ahad pulak mak aku masuk hospital, so aku kena berjaga.
isnin pulak prepare makanan untuk marhaban dan aku pergi marhaban.
hari selasa pulak, aku sibuk baca cerpen. hahaha. terbukak blog orang. aku bacalah cerpen tu sampai pukul 3 pagi tadi. sambung pulak pukul 4 petang tadi sampai sampai maghrib.
cerpen bersambung. tapi tinggal satu part je aku tak baca lagi sebab nak fokus cerita Cinta Jannah. gitchuu !
hahaha

nampak tak bertapa sibuknya aku? hahaha
kali ni aku nak share kawan aku datang beraya rumah aku dan aku pergi beraya sambil cerita sikit kenangan kenangan yang aku ada. kadang kadang rasa skema pon ada.
aku pon dah rasa hilang rentak tulis blog ni. rasa macam gaya gaya pakcik pakcik tulis blog pulak -__-"
tapi tak kisahlah. kalau nak baca silakan. kalau tak nak pon tak apa.
saja nak buat share share. :)



aku sebenarnya malas nak edit edit. 
leceh. banyak kerja. jadi nilah gambar yang boleh tahan nampak muka sudahlah kan? hahaha

gambar pertama dengan kedua tu sama je tapi yang pertama tu ada muka aku. hahaha
yang kedua tak ada, so aku kena upload kedua duanya sekali.
nampak tak tahap kecemburuan aku. hahaha

okey, aku kenalkan korang kawan aku walaupun korang tak nak tahu pon kan? hahaha.
guna gambar kedua ok?
dari kiri yang atas adalah Azah Sarman, Anasuhah, Hidayah.
dari kiri bawah adalah Zakaria, Syahmi, Naim dan Badrul Hisham.

Apa yang mampu aku cakap, semua dah berubah dari segi fizikal, emosi, tingkah laku dan pakaian.
gitchuuu. aku kalau beraya semua aspek aku tengok tau. jangan memain !
hahaha
btw, sesi beraya ni hari khamis yang aku cakap mula mula tadi. 

Azah tu aku tak rapat sangat, just gitu gitu tapi aku suka dia sebab ceria memanjang, kerja ketawa je. apa yang aku tengok dia hari tu, sama je, tak berubah. hahaha
dia sekarang dah jadi nurse. tengah tunggu tempat kerja kot aku pon lupa. hahaha

Kalau Anasuhah dan Hidayah tu dah berubah dari segi pergaulan dan pakaian. Dah pakai stokin sepanjang masa, tudung labuh, pakai stokin tangan, which is a good tranformation.
Hidayah tu adalah makcik kepada Anasuhah tu tapi sama umur. dari tadika sampai lah ke univerisiti ni satu sekolah satu universiti satu kelas satu fakulti satu malysia. hahaha
Anasuhah tu MPP dekat UTM Skudai, Hidayah aku tak tahu. hahaha. diaorang ni dalam bidang biologi.
dekat sekolah pon Anasuhah tu adalah debat sekolah dan ketua pengawas dan pelajar terbaik SPM 2009 batch aku. apa yang aku ingat sangat pasal ketawa dia. hahaha.kalau dia ketawa, tak serupa perempuan langsung. hahaha. tapi sekarang ketawa pon cover cover. rindu nak dengar dia gelak gelak macam tu.
lagi satu perangai yang dia tak berubah sampai sekarang adalah gila kamera.
mana ada camera disitu ada muka dia. serius weh ! hahaha
Hidayah pulak garang sikit orangnya wey. aku pernah kena marah dengan masa dekat sekolah.
bapak takut aku ! hahaha
 Ana, Hidayah, dengan Zakaria dan aku dan Sofia pernah pergi kursus English  felda dekat kelana jaya dulu lepas SPM. bulan 1 sampai bulan 3. Sofia tak ada dalam gambar. hahaha. 
kalau Azah tu. betul betul lepas SPM sampai lah sekarang tak pernah jumpa langsung walaupun sekali.
gila hebat kan? hahaha

ok. Zakaria pulak. Orang yang paling aku rindu dan aku sayang gila lah weh ! as a friend lah.
dari tingkatan 1 sampailah tingkatan 5, dialah kawan hidup dan mati aku. dialah hero dan dialah idola sepanjang zaman. kitaorang panggil dia Kaya, tapi dia perasan suruh orang panggil dia Zack, geli gila kan? hahaha
mostly masa aku dekat sekolah adalah dengan dia. banyak gila kenangan aku dengan dia. sangat rindu dengan dia. rasa nak pelok pelok je tapi nanti awkward moment pulak kan? haha
sepanjang tiga tahun ni, pernah jumpa jumpa kejap tu pon tak sampai 5 kali dan tu pon sampai 5 minit pon berbual. hahaha. masing masing sibuk kan? ditambah pulak aku dah pindah rumah ni.
paling aku ingat, kerja sekolah aku dari form 1 sampai form 5, 90% adalah aku tiru dia. hahaha. 10% tu ada yang aku buat sendiri dan ada tiru orang lain. muahahahhahahahaha.
terus terang aku cakap yang aku ni bukan golongan pandai. dia sangat pandai okay. top student. 
macam macamlah kenangan aku dengan dia, tak cukup aku nak tulis dekat sini. hahaha
beraya satu hari dengan sangat imbau kenangan. dia ni pon dekat UTM Skudai. tapi dia kimia. kimia apa pon aku tak ingat. hah ! nampak tak tahap kepandaian dia? hahaha

syahmi ni kawan masa sekolah rendah. suka mengusik aku. tarik telinga aku lah tarik hidunglah.
stress weyh. hahaha. dia kelas pertama sama dengan Kaya, Ana, Hidayah dengan Azah kalau tak silap akulah. aku kelas kedua masa sekolah rendah dulu. jadi si syahmi ni suka kacau aku masa waktu rehat atau kalau ada masa dialah. hahaha. ingat lagi aku panggil dia monyet dulu masa sekolah rendah. hahaha
sekarang ni dia ambil course sains dekat UIAM.
mak dia ni pulak Cikgu Matametik kelas aku . GARANG !. dah lah aku ni memang double triple major loser dengan matametik sampai sekarang. dalam adik beradik aku, akulah yang paling lembab matametik ni. SPM pon dapat C. nampak tak? hahaha ok. rasa nak nangis sekarang. haha

Next, Naim. ni pon BFF aku. dari sekolah rendah sampai sekolah menengah. tapi masa sekolah rendah aku satu kelas dengan dia. Kiteorang berdua jelah kemana mana masa sekolah rendah. 
masa sekolah menengah pulak, aku dengan Kaya. Syahmi tu pindah sekolah. Tapi luar kelas masa sekolah menengah, aku dengan naim lah. Kiteorang berdua ni waktu rehat, mesti keluar makan tak kisahlah kerja sekolah tak siap ke, ada exam ke, ada ribut ke ada apa, mesti keluar rehat. hahaha.
tu sebabnya badan aku kembang kembang selalu masa sekolah. hahaha.
sebelum raya pernah jugak hang out dengan naim dan orang orang lain jugak.
so, rindu tu tak menebal sangat walaupun rindu jugak sebab selalu masa sekolah menengah dengan dia je kan. hahaha

Selain Kaya, Naim, Badrul atau aku panggil Babad, dia ni pon one of my bestfren.
dia ni kelakar orangnya. korang patut dengar dia gelak. buruk benor rupanya tapi tulah yang kelakar pasal dia. orang gelak sikit, dia gelak setahun. hahaha.

lepas beraya rumah aku, pergi beraya classmate aku yang lain. Babad dah chow pergi beraya dengan kawan form 6 dia. Naim jelah terpaksa beraya rumah classmate kiteorang. hahaha


malas nak edit. rumah fauzan. orangnya baju putih paling kecik. tak rapat. hahaha


malas nak edit. rumah saiful tapi org panggil dia susuk. hahaha. tak rapat. hahaha.

actually masa beraya ni dan kali pertama jumpa dekat rumah. sangat awkward. macam tak pernah berjumpa. macam baru nak berkenalan semula. banyak diam. tak banyak topik.
tanya sepatah jawab sepatah. otak blank. 
aku ni jenis kalau tak jumpa orang lebih dari 3 bulan ke atas, aku macam awkward nak bercakap sebab macam tak selesa. tapi lama lama okeyhlah.

sepanjang beraya dan jalan jalan tu, aku terpaksa ubah suasana supaya tak awkward sangat, buat lawak bangang, buat macam macam lah.
lepas tu dah okey semula. lepas tu aku terfikir yang aku ni tak ada perubahan macam orang lain.
sama je dari sekolah sampai dah habis diploma ni.
orang lain macam macam perubahan. hahaha.
tapi aku seronok kali ni. sangat seronok jumpa korang semula. 
rasa sebak pon ada. hahaha.
korang kena faham yang aku ni jiwa sensitip sikit.

kadang kadang aku terfikir,
tak sabar nak tengok kawan kawan yang aku kenal ni semua tak kisahlah dari zaman apa pon untuk berkahwin sebab aku tak sabar nak beli hadiah. hahaha
sampul lawa lawa. nak tengok pasangan masing masing.
nak tengok kawan yang dulu dulu gila dan akhirnya kahwin. hahahaha
aku ni berfantasi lebih sikit. hahaha

dah dah dah !

dua rumah je sempat. hahaha. lepas tu aku. azah. syahmi. naim dan kaya pergi tengok wayang dekat Heritage Mall kota tinggi tengok cerita Percy Jackson. not badlah cerita dia. okay je bagi aku. hahaha.
sempat berposing merepek sementara nak masuk hall. hahaha



lepas tu makan malam sekejap.
lepas tu berpisah.
tak tahu bila akan bertemu kembali.
tak tahu bila akan gelak bersama.
tak tahu bila masa bawa kembali kenangan.
tak tahu bila...

sedap tak puisi aku? A Samad Said pon menangis baca tau. hahaha
bakal merindui korang semua !
*hugs*

ps: jangan tegur kenaikan berat badan aku walaupun bulan puasa hari tu turun 5 KG sampai raya ketiga aku tak makan nasi tau. bayangkan aku tak makan ketupat ! BAYANGKAN !
dan tak makan nasi berat badan aku macam diatas. cuba kalau makan? mahu tak menangis nak masuk degree nanti? hahaha






Monday, August 12, 2013

Ucapan dan Sambutan Hari Raya Aidilfitri Artis !

Salam 1 Aw Aw Aw !
aku tak tahu dah berapa lama tak update blog ni. hahaha
mood hari hari nak update tu ada tapi sejak penghujung puasa sampai lah hari ni, sibuk memanjang sebab aku jadi ketua bibik dalam rumah ni. hahaha
hari semua orang dah tak ada dekat rumah dan aku dah siap kemas rumah.
siblings semua pon dah balik rumah masing masing. kerja katakan.
jadi hari ini baru aku boleh update. sebak betul.

jadi sebelum aku nak bercerita lebih lanjut apa yang aku buat hari raya ni, boleh tekan instrumental bawah ni,
baru boleh fefeeling hari raya. hahaha


jadi aku nak mula dari mana dulu ek? 
ok. kita mula dengan pre raya ! gitchuuuu. kau ingat pre wedding je hado? hahaha
tapi ada dua gambar je aku nak letak. ni pon kakak ipar aku yang snap,
aku nak snap sendiri? aku ni bukan Awal Ashaari dan Nora Danish setiap saat apa yang dibuat, di snap gambar lepas tu upload dekat Insta. hahaha.


ni lepat. bukan lepat pisang ke ubi ye anak anak, tapi lepat pulut.
biasanya orang jawa yang buat ni. ni pon 1st time buat.
mak saja mengada nak buat. hahaha. actually mak bagi arahan je. hahaha
bahan nya senang sahajoh iaitu pulut, kelapa parut dan garam lepas tu rebus berapa jam ek. aku dah lupa. hahaha

yang baju merah tu abang aku nombor 5. disebabkan kali ni 1st time buat, berejam weh diaorang berdua ni ikat. hahaha. btw yang pakai kain pelekat kotak kotak pink abah aku.
serius je muka buat. hahaha



ni mula dah sesi memasak. yang paling kanan tu adalah aku. ekslusif weyh aku tunjuk ni. tanpa sebarang make up di oles tanpa editing duniawi dengan rambut kusut masainya. hahaha
ni aku nak tuang minyak masak serunding.
abang aku tu pulak nombor 6 ye dan dia tengah nak goreng ayam untuk masak kicap.
mostly orang jawa kalau raya akan masak ayam kicap instead of ayam maak merah.
gitchuu speaking ! hahaha


hah ! ni pulak dah start masak, bi betul betul okay ! bukan sesaja aku nak letak tangan lepas tu snap gambar. hahaha.
mesti korang pelik kan aku masak pakai kain pelekat, actually aku memang suka masak pakai kain pelikat. sebab bebas ! hahaha. jarang masak guna shortpants dan ditambah pula shortpants aku semua sedang dibasuh, apakan daya, ni jelah yang termampu, tak kan aku nak masak guna boxer pulak?
hahahaha.

rahsia sedap memasak adalah bila masak tu korang kena seksi. nilah rahsia kesedapan aku memasak. hahaha. jangan terkejut kalau Che Ta dan Che Lah pon punya rahsia yang sama dengan aku. hahaha
sambil masak tu bacalah selawat sikit, baca doa doa sikit.
jangan nak menyanyi je. hahaha

itu jelah gambar pre raya yang ada, hahaha
jadi kita beralih kepada hari raya pertama !

raya kali ni tak penuh sebab ramai yang balik rumah mertua masing masing
jadi aku malas nak ambil gambar keluarga. hahaha
jadi gambar sendiri jelah yang penuh. hahaha

baiklah, aku nak buat ucapan raya ni,
tapi aku bagi gambar dulu kepada mereka yang merindukan wajah Anuar Zain ini. hahaha


*ok, ni muka yang telah diedit dan make up di taja oleh Simplysiti, ubat ketiak oleh Rexona, Minyak wangi oleh Gatsby, minyak rambut oleh Revive, sabun mandi oleh Lifebouy, shampoo oleh Follow Me. hahaha*
* baju raya tu warna merah mak ngah, saja tahun ni nak pilih merah terang, boost your confident, trust me. tapi bila kau sembahyang raya, dalam masjid tu cuma aku pakai merah terang benderang ni, mak aih, semua tengok aku macam Aaron Aziz promote Ombak Rindu je. hahaha. tahun depan warna Biru pulak. jom sedondon ? :) *
* tetiba aku teringat dekat Ummi Kalsum iaitu kawan blogger jugak, dalam beriban blogger yang add aku dekat fb, cuma dia sorang yang rajin tegur sambil baling batu dekat fb aku tu. hahaha. dan aku tipu dia yang baju aku ditaja oleh Lord Tailor. hahaha. senang betul kena tipu. ingat Aaron Aziz ke senang nak kena taja? hahaha. maaf ye cik ummi*

ehemmm. bagi perhatian sikit ye. aku nak buat ucapan hari raya ni.

aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang kenal diri ini atau tau tidak. Minta maaf jika kata kata secara face to face ke, dalam blog ke, dalam fb ke dalam twitter ke yang menyinggung mana mana perasaan di muka bumi ini. Minta maaf sebab terngumpat, terfitnah terngutuk terkomen yang melampaui batas. Kalau nak minta maaf sorang sorang memang tak muat satu entri ni weyh. hahaha
tapi apa yang aku nak cakap, kalau aku ada buat salah dengan sesiapa sahaja, aku minta maaf. kadang kadang salah yang aku buat tu dengan sengaja dan tidak sengaja. 
Selamat Hari Raya Aidilfitri ! :)



ni je adik beradik aku yang ada di saat nak tangkap gambar atas ni. hahaha.
yang tengah tengah tu yang sulung.

lepas salam salaman di pagi raya, tak pagi sangat jugak, dah pukul 11 masa tu. hahaha
pergilah ziarah menziarah sanak saudara yang terdekat
raya kedua pulak pergi beraya dekat Taman Perling rumah pakcik lepas tu melepak dekat City Square sampai petang lepas tu lepak dekat Sushi King. Sekali kena bayar bil dekat rm 500 weyh ! hahaha.
makan ramai ramai kan. standard lah tu. hahaha. abang aku yang belanja. siapa suruh belanja dekat Shushi King? hahahhaa.
raya ketiga pulak balik kampung di Labis Segamat dan Parit Kasan Muar.

raya keempat dan sampai hari ni aku mengangkang dekat rumah sambil melayan tetamu yang hadir.
kenapa tak beraya? 1. tak ada orang ajak aku pergi beraya
 2. aku tak reti bawak kenderaan untuk pergi Air Tawar 2 sebab itu tempat tinggal sebenar aku 
3. dekat Kg. Baru Pasak ni tak kenal sesiapa selain dari Fadh dan nadia dan diaorang berdua pulak kerja. So, aku duduk dalam gua jelah sepanjang raya ni. hahaha

baiklah ! itu sahaja untuk entri kali ni,
aku nak tengok meteor shower ni ! hahaha.

Happy Eid Mubarak ! :)









PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...