Tuesday, December 24, 2013

Happy Birthday Artis Yang Ke-21 !!!

Salam 1 Aw Aw Aw
dah lama tak update blog ni. hahaha
terbiar gilaaaaaaaaaaaaaaaaa okay.
memang tak ada masa nak update blog ni
aku tak tahu senior aku sempat update blog dia.
sekarang ni study week lepas tu final exam lepas tu cuti sem !!!
kalau ada masa gap final exam nanti aku update blog, kalau tak sempat, cuti sem nanti aku update!
banyak cerita aku nak kongsi dengan korang.
yang setia baca blog aku ni terima kasih.
yang kutuk blog ni pon terima kasih :)

tapi hari ni aku update juga sebab hari ni adalah birthday aku !!!! yay!!!
Happy Birthday Hafiz Jauhari yang Ke-21!
TAHNIAH kau masih hidup selama 21 tahun walaupun dosa berkepuk kepuk Allah tetap bagi kau hidup tapi pahala masih kurang. Niat untuk berubah menjadi lebih baik tu ada.
In Shaa Allah.

seperti tahun sebelumnya, tak ada yang menarik tentang birthday aku.
yelahhhhhhhhh 24 December masa cuti dan siapa pulak yang kisah dengan birthday aku kan?
hahahahaha
tapi tahun lepas Mak aku belikan kek birthday tapi kongsi ramai ramai sebab ramai menantu dan anak dia sambut birthday bulan 11, 12 dan 1 tahun depannya jadi sambut sekali semua.
best memang best tapi dah tak ada eksklusif. hurmmm

tahun ni pulak? lagi menarik. hahaha. aku balik cuti study week hari sabtu lepas dan aku ingat birthday aku hari Isnin tapi rupanya hari ni, hari Selasa. hahaha
lepas tu aku kelam kabut balik Shah Alam semula hari ini sebab  aku ingat Khamis adalah 27/12 sebab aku kena hantar report comm research group. Dah sampai Shah Alam, kawan aku tegur yang 27/12 adalah Hari Jumaat, menangis tertonggeng aku dibuatnya. hahaha
salah tarikhnya, kalau aku tahu aku balik hari rabu.
kakak ipar aku dengan abang aku buat surprise belikan kek untuk aku tapi bila dia balik rumah aku dah tak ada sebab aku dah balik Shah Alam, masa tu aku ada dalam bas on the way nak pergi ke larkin. Menangis weyh dalam bas sebab diaorang upload gambar dalam whatsapp family.
semua orang tengok je aku, peduli apa aku. Siapa tak terkilan tak dapat potong kek sendiri? dek kerana tersilap tarikh diatas kealpaan sendiri?
mak aku wakilkan diri aku potong kek.
sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

sebelum tu, mak aku ada kata masa nak hantar pergi bus station tu, "alamak, tak ada kek lah untuk kau dik" aku jawab "tak apa, tak kisah" dalam hati aku memang tak kisah as long as mak aku ingat birthday aku tu pon dah cukup bermakna dan dapat tengok muka mak aku pon dah cukup bahagiakan aku.

bila sampai Shah Alam tadi, aku ajak Myrer (classmate aku pick up dekat bus station Shah Alam Seksyen 17) pergi Secret Recipe sebab aku nak beli kek sendiri. Tak pelah, nak tunggu orang belikan memang dalam mimpi jelah. beli sendiri, makan sendiri, nyanyikan lagu birthday sendiri, habis cerita. Aku belikan kek untuk Myrer juga sebab hari tu birthday dia aku tak bagi apa apa pon. hahahaha. sampai bilik, makan kek dengan Amir. Tak ada selera sangat pon. huhuhu

kalau tidak aku tak balik Shah Alam lagi sekarang ni, aku rancang nak balik Shah Alam hari Jumaat nanti
tapi hari tu Comel whatsapp aku yang dia nak pergi vacation dekat Phuket dengan family dia,
yang E'ah pulak, ayah dia baru balik Umrah hari ni,
aku baru ingat nak suruh Comel printkan n hantar report tu dekat madam sebab dia paling dekat dan aku boleh balik lewat dan boleh pergi bercuti tapi bila dia dah whatsapp macam tu, tak sampai hati pulak aku.
so aku terpaksa cancelkan vacation + birthday celebration aku dekat Singapore + Legoland.
sekarang aku di Shah Alam siap sedia compilekan report n buat semua tu nanti
hurmmmm. tak pelah. aku tak naklah rosakkan kebahagiaan orang lain. aku nak semua orang enjoy.
aku boleh pergi tempat tu lain kali kan? huhu.

ada satu tahap aku dah tak kisah orang nak wish ke tak nak sambut ke tak nak bagi hadiah ke tak pasal birthday aku.
i don't give a fuck anymore. hahahaha. jantan gila ayat. hahaha
mungkin aku dah 21 tahun dan orang akan lupakan juga birthday aku. hahaha
tadi, masa sebelum makan kek yang aku beli tadi tu,
aku wish dalam diri sendiri untuk buat SEMUA ORANG DISEKELILING AKU BAHAGIA.
yup. seberapa aku mampu. aku tahu apa perasaannya bila orang lupakan kau. orang tak sambut birthday kau segala semua.
aku dah lali orang tak kisahkan aku, tak ingat pon birthday aku sebab aku selalu ingatkan diri aku yang Allah akan jaga hati aku dan buat aku bahagia dari aspek lain pulak.
buat orang lain tersenyum dah cukup untuk aku.
buat lawak bangang untuk orang lain ketawa.
buat lakonan bengong untuk orang lain tersenyum.
hahaha. aku kadang kadang tak percaya yang orang kata aku ni lawak.
sebenarnya aku adalah orang yang serius dan tak lawak langsung. hahaha
aku tak nak semua orang sedih dan stress, biar aku sorang je yang ada perasaan macam tu.

tapi kawan baik aku masa sekolah semua wish, aku okey. Nasib wish tau.
kawan baik masa U? Tiqah tak wish pon. sedih jugaklah. Nasib Mas Comel E'ah dll wish tau. hahaha
kalau tak, sentap. hahaha

dah lah kekasih pon tak ada, ada kekasih kena tinggalkan cari orang lain.
hahaha. teruk gila aku ni. sambut birthday sorang sorang.
tak ada orang nyanyikan lagu birthday untuk kau.
tak ada orang buat kau ketawa
tak ada orang nak dengar masalah kau.
tak ada......................

Google je yang ingat dengan aku. Thanks Google walaupun kek kau tu tak boleh di makan. hahaha



Selamat Hari Lahir Hafiz Jauhari.
Semoga kau lebih tabah okay.
Jangan kuat sentap sangat. Berdikari sikit.
Jangan lembik sangat.
Jangan nak nangis je kalau ada masalah. hahaha. bukan boleh selesaikan pon.
Ilmu akhirat bila nak kumpul? hahaha
 Jumpa lagi entri yang sama macam ni pada 24 Disember 2014. Kalau itu pun hidup lagi. hahaha


Note: btw 27/12 ni birthday Comel, dia mesti dah ada dekat Phuket but aku nak belikan minah ni hadiah tapi tak tahu hadiah apa yang sesuai. Payah tau cari hadiah utk orang kaya ni. hahaha. hurmmm. Belanja makan je okay tak? Tunggulah kerja baru aku bagi hadiah yang mahal dekat dia. hahaha. Sebelum aku terlupa. Happy Birthday Farahin Mastafa aka Comel :) 

 

Sunday, November 10, 2013

Komen, Kritikan dan Pujian Shout Awards 2013 !

Salam 1 Aw Aw Aw !
hari ni sebelum aku nak start buat assignments yang berbakul bakul durian ni
aku review sikit pasal Shout Awards 2013 yang berlangsung malam tadi
aku tengok dekat bilik tv kolej je tau. hahaha
seorang diri.

okay, seperti biasa sebelum aku start review ni,
ni hanya pendapat aku sahaja okay,
kalau nak sentap atau meroyan jangan dekat sini,
hahaha.
pendapat aku yang seketul ni tak mewakili seluruh rakyat malaysia yang menonton.

1. Aku puji pentas Shout Awards kali ni. Menarik dan nampak gahnya macam pentas anugerah. baru lah meriah dan letup. Walaupun ada orang kutuk jarak pentas dan artis yang nak berjalan tu panjang sangat, pada aku ok je. Sempat lah artis tu nak bertepuk tampar dengan peminat yang jerit macam mati anak tu. hahaha

2. lagu selingan untuk untuk para pemenang berjalan dan pertukaran penyampai anugerah sangat hebat. Ada lagu lagu yang aku tak pernah dengar *aku ni orang kampung, selalu dengar lagu caklempong je. hahaha* sangat best okay. 

3. Masa para pemenang berjalan nak naik atas pentas, ada voice over cakap pasal kemenangan artis macam "Beliau kali pertama memenangi anugerah ini" in English lah dia cakap. Macam ni lah aku nak, at least orang ramai tahu sikit fakta dah berapa juta kali menang.

4. Microfon untuk penyampai anugerah cuma sebatang je. Aku yang menonton ni pon rimas tau. Satu satu kepala bertukar, belum lagi yang berebut microfon nak cakap, masa raptai tak kan penerbit tak perasan? apa salahnya letak dua microfon tu? 

5. Ada jugak penyampai anugerah yang annoying buat drama swasta dekat atas pentas. hahaha. Pleaselah, dah nak masuk 2014 tau.

6. Dari segi persembahan, aku suka, walaupun ada jugak artis yang miming. ingat aku tak perasan ke? hahaha. 

7. Dari segi duration, Shout Awards ni mula awal dan habis awal. macam okalah pada aku kot. 

8. Aku patut beri pujian kepada artis yang try cakap English, bukan semua orang hebat pung pang pung pang cakap English.

9. Dari segi sound, ni memang masalah Shout Awards dari dulu. hahaha. dekat stadium memang jelas aku rasa tapi dekat tv, macam tak jelas sangat.

10. Camera shot pulak, sembarang je. hahaha. lepas tu goyang goyang pulak tu. hahaha. Mood nak tengok tu terbatas sikit.

11. Pengacara. Oklah, Cuma macam Razif tu macam annoying sangat. Kalau yang Natalie tu sangat best pada aku dia jadi host. 

12. Kata temanya Eco Cyber tapi sebagai penonton dekat rumah tak nampak apa yang cyber eco nya, lepas tu ulang ulang cakap pasal tema Eco Cyber. hahaha. kalau penonton dalam stadium tu, perasanlah temanya.

13. Pembukaan pulak pada aku ada kelas yang tersendiri. Nice performances.

Ramai juga yang tak suka pasal Shout Awards ni, pada aku, korang kenalah tengok target audience dan objektif awards ni macam mana.
untuk remaja, yang havoc, yang memang untuk terpekik terlolong punya awards,
yang kutuk kutuk ni pulak umur dah 30 tahun ke atas,
hahahaha.

Itu je kot yang aku ingat, pasal review.
yang baik jadikan rujukan dan yang buruk jadikan tauladan.
gitchuuu tagline. hahaha

salah silap, harap di maafi yawww ~
chiaww :)

Emosi Menjelang Konvokesyen !

Salam 1 Aw Aw Aw
tajuk dah boleh buat satu cerpen. hahaha
hari ni aku nak update 'Road To Convocation'. hahaha
sedang tiap insan sedang gembira di hari yang mulia *please nyanyi ikut lagu raya...hahaha*

malam tadi sibuk berwhatssapp dengan masliya
yelaaaa. semua orang sibuk berdating, sibuk makan makan dekat luar, sibuk karaoke, sibuk pergi shout awards, sibuk bersukan,
aku pulak sibuk berwhatsapp sahaja. tak ada life langsung kan? hahaha
dalam whatsapp masing masing sibuk luahkan perasaan.
lega sikit lah hati ni.
hahahahaha

apa yang aku nak cakap adalah pasal konvo aku
sedih gila okay tak ada orang datang untuk konvo aku
sangat sedih
gila sedih.
mak dengan abah tak sihat.
ingat lagi beberapa bulan lepas abah aku ada cakap
"belilah baju melayu warna hitam untuk konvo kau nanti"
ada jugak dia cakap
"tak nak beli baju untuk konvo awal awal ke?"
hurmmm. sumpah sedih yang abah dengan mak aku tak dapat datang.

perkara yang seorang anak nak mak bapak dia datang adalah ketika anak dia sedang berkonvokesyen dan masa menikah.
ni untuk akulah. untuk korang aku tak kisah. hahaha
yup, aku nangis mata darah sekali pon mak dengan abah tak dapat datang.

Isnin: ambik jubah dekat melaka
Selasa: 10.30 am ada kelas dekat shah alam
Rabu: petang bertolak ke Melaka
Khamis: Konvo
Jumaat: Free
cuba cakap bila masa aku nak balik ke Johor untuk bergambar dengan mak aku?
lepas konvo,jubah dah terus kena pulang balik.
dah lah 7 jam perjalanan balik.
hurmmm

bertambah sedih lagi,
adik beradik aku tak ada seorang pon yang datang untuk konvo aku.
semua sibuk kerja.
semua sibuk dengan hal masing masing.
ada aku tanya tu terus tak jawab langsung pon ada.
kalau bercerita pasal politik tu meriah je dekat group whatsapp keluarga tapi bila aku tanya siapa nak datang konvo aku, kakak aku sorang je jawab.
nampak tak permainan mereka? hahaha
hurmmm. ada adik beradik ramai tak bermakna ada ketika kau sedang memerlukan mereka.
sedih nya.

aku berkongsi nasib dengan azwan. ayah dia meninggal dan mak dia pulak sakit sakit macam mak aku jugak.
adik beradik dia pon ramai dan tak dapat datang.

boleh tak lepas ambik sijil tu terus nak pergi,
sedih weyh bila semua orang bergambar dengan family masing masing dan kau?

dan semua orang sibuk cari kasut, baju, seluar, tudung dan segala galanya,
aku pakai baju recycle dalam almari je.
nak pakai letup letup tapi gambar seorang diri je nak buat apa kan?
kekdahnya pakai je apa yang ada, 
tak payah nak membazir. hahaha
*cari suami yang tak membazir. hahaha*

tambah sedih lagi, kekasih hati pon tak ada. hahaha
pak we tak ada, mak we tak de.
kesian hidup seorang diri ni. hahaha
apa nak jadi pon tak tahulah.
hahaha

Selamat Ber Konvokesyen kepada yang menyambutnya ! hahaha
*tarik beg lari ke luar negara*

Chiawww~


Monday, October 28, 2013

Idea Baru untuk Kempen Alam Sekitar !




Salam 1 Aw Aw Aw !
hari ni aku nak cakap pasal recycle sikit
kadang kadang kita ni kena diberi kesedaran sikit.
hahaha

nah tengok gambar ni



dah baca? 
kita nak kurangkan pencemaran alam sekitar kan?
apa kata ubah sikit idea lama tu kepada idea baru iaitu kalau bawa cawan sendiri pergi kedai dapat potongan harga 10 sen.
ni sesuai untuk sesiapa yang selalu melepak dekat mamak atau warung tepi jalan dekat kampung.
atau kedai apa sahaja.
apa salahnya bawa cawan sendiri?
kalau nak bungkus, bawak botol sendiri, bukanlah botol plastik air mineral tu tapi botol air yang khas tu.
bukan ke dapat jimatkan plastik?

boleh di aplikasikan untuk makanan jugak.
korang bawak tupperware sendiri 
lepas tu buat potongan harga makanan sikit ke apa.

sebenarnya bukan kerajaan je yang kena bertindak
tapi pengusaha kedai jugak
diaorang lah yang paling penting untuk jalankan kempen ni.

atau kerajaan boleh jalin kerjasama dengan beberapa syarikat pembekal bekas makanan macam jenama Tupperware ke apa, Malaysia punya produk pon banyak kan?
buat jualan besar besaran untuk kempen ni.
serampang dua mata tau sebab 1. orang akan beli bekas plastik ni untuk support kempen 2. Syarikat Malaysia yang buat produk ni pon dapat keuntungan jugak.
tak ke lagi bagus?

kalau nak senang lagi, bina satu food court yang besar untuk permulaan dan mengamalkan konsep ni
serius nanti dapat sambutan.
tapi make sure sediakan sekali tempat basuh bekas makanan masing2
barulah gempak !

hari tu aku ada juga nampak gambar dalam fb ,
negara mana entah, jepun ke china yang bayar bil elektrik dengan botol plastik.
masukkan botol plastik untuk bil elektrik korang.
nampak unik gila kan?
tapi untuk malaysia ni, mesin begitu maju memang susah sikit nak dapat.
belanjawan dan maintenance mesti mahal.

so, apa kata, pusat kitar semula yang sedia ada tu,
tiap kali orang yang hantar barang untuk di kitar semula,
syarikat tu tak perlu bayar duit dekat orang tu tapi cuma bagi bil sahaja yang menyatakan berapa jumlah harga yang dikitar semula tu
so, masa nak bayar bil elektrik atau bil bil lain, bawak bukti resit tu untuk pemotongan harga bil.
tak ke unik ?
dan mudah dilaksanakan?
harga barang kitar semula tu mestilah tinggi sikit.
ni orang tu kumpul 3 kg cuma dapat rm 3,
kau nak bayar apa rm 3 tu?

konsep tong sampah kitar semula yang warna warni tu pon dah tak boleh pakai.
hahaha
nak tahu kenapa?
berapa banyak je jumlah tong sampah kitar semula yang korang nampak dekat kawasan perumahan korang?
dalam universiti ni pon, budak budak tadika boleh kira berapa yang ada. dekat masjid ada ke?
dah tahu nak buat kempen kitar semula letak lah banyak tong sampah tu.
dan dah tahu nak buat kempen tong tu, kenalah sediakan jawatankuasa khas yang memantau tong tong ni semua, selalu kutip sampah dalam tu. ni tak, bila dah penuh, terbiar je seminggu sebulan dekat situ.
tong yang ada pon tak di servis.
tahu tak membazir duit rakyat?

lepas tu kecoh dalam tv, kita kekurangan tempat pelupusan sampah.
nak salahkan siapa?
nak buat kempen ni bukan macam melepaskan batuk di tangga.
kempen bukan setakat sebulan tapi sepanjang tahun
Bajet negara pon habis entah ke mana mana.

penggunaan internet misalnya,
Kampung Tanpa Wayar. kepejadah semua ni.
1. kerajaan habis duit buat publisiti 
2. kerajaan habis buat papan tanda
3. rupanya kerajaan cuma bagi internet yang hebat dekat Cyber Cafe sahaja.
4. Kedai selalu tutup.
5.  upgradelah line internet dekat kawasan kampung tu. terutamanya kawasan felda. line semua EDGE.
kata nak semua orang celik IT?
aku bukan nak kutuk kerajaan apa.
bila buat sesuatu tu, buat lah dengan sehabis baik.
ni kalau buat setakat nak nama je baik tak payah.
wakil rakyat yang ada pon sibuk nak jawatan dengan nama.
bila buat kerja, satu apa tak tahu.
dah tahu tua tetap nak jawatan, cuba bagi orang muda naik.
eh. aku rasa dah melalut ke politik pulak ni. hahaha

aku nak cerita kempen alam sekitar je sebenarnya
hahahahaha.
dah lari niat pulak.
hahaha

ok lah.
itu sahaja.
chiawwww :)

Sunday, October 27, 2013

Artis Muncul Semula 11.0 !

Salam 1 Aw Aw Aw !
tajuk entri tak boleh blah. hahaha.
aku tak tahu nak letak tajuk apa sebenarnya.
entri last aku seminggu lepas atau 2 minggu lepas kalau tak silap aku *malas nak tengok last entri. hahaha*
sumpah rindu nak tulis blog ni.
masih ada yang baca ke? kalau ada angkat kening kanan 5 minit ! hahaha

lepas cuti seminggu tu esaimen tu terus bersusun.
hari ni baru aku dapat update.
aku tak tahu macam mana senior aku yang sama sekolah dan sekarang sama course,
boleh update blog dia hari hari.
hahaha. adore gila sebab boleh curi masa untuk update blog segala bagai.
aku ? hangat hangat tahi lembu sikit. sekejap rajin sekejap hampeh. hahaha
atau emosi tengah kacau gila baru aku terkedek kedek bawak bontot nak update.

sebenarnya aku baru bangun tidur ni *tarikh masa ayat ini ditulis pukul 9.42 pm*,
pukul 8 tadi tidur sekejap.
kepala berat sangat sebab edit dan tambah sikit dialog untuk skrip drama radio Puteri Saadong.
cerita lagenda negeri kelantan. Seumur hidup aku, kali pertama dengar. ahahaha
dah lah nama tak komersial. huhuhu
jadi aku betulkan dari petang sampai ke maghrib.
bila aku baca balik, aku menangis sendiri.
sebab terlalu menghayati cerita puteri saadong ni.
cerita dia banyak version dan group aku buat ubah sana sini sikit
tokok tambah sana sikit. 
kreativiti kateko !

banyak cerita aku nak kongsi ni.
untuk entri hari ini, aku update secara random apa yang aku dah lalui.
ada benda aku share dengan kengkawan aku
tapi sometimes, aku lebih puas cerita dekat blog sebab hati aku macam lepas sikit.

1. Jumaat kelmarin ni aku ambik kuiz online german dan markah aku 2.5/5 percent je weyh.
kau tak rasa aku ni macam bodoh sangat ke?
hurmmm. yup aku mengaku yang aku ni untuk belajar bahasa memang lemah sikit weyh.
sangat lemah.
untuk dua hari ni lepas aku memang down gila.
aku kena cover balik markah tu.
lecturer german tu dah lah sangat garang okay.
tu dah satu stress, kuiz segala bagai.
aku kena bangun cepat kalau tak aku akan tertinggal dengan kawan aku yang lain.
seriously untuk subjek 3rd language ni.

2. Aku rindu mak aku. hahahaha. aku tak tahu kenapa dekat uitm shah alam ni,
aku sangat lemah, sangat lemah walaupun dari luaran nampak aku kuat. kuat dari segi mengawal emosi dan berlagak tak ada apa berlaku.
dah lah nanti aku konvo tak ada orang yang datang tengok nanti.
sumpah itu paling sedih dalam hidup aku.
semua tak kisah pon pasal konvo aku.
mak aku memang tak boleh datang sebab sakit.
abah aku pulak tak kan datang seorang diri.
dah tua katakan.
aku senasib dengan azwan.
sumpah sekarang aku nak peluk mak aku.
kadang kadang aku fikir, kalau mak aku dah tak ada nanti, aku nak peluk siapa?
siapa yang dengar aku menangis sebab orang kutuk aku?
siapa yang dengar aku mengadu kalau aku jawab exam teruk?
siapa yang nak ajar aku masak?
sumpah aku tak bersedia apa pon.
tetiba jadi entri emosi pulak. hahaha

3. orang yang aku pernah suka, orang aku pernah couple, orang yang pernah aku crush, orang yang cinta dan yang sekutu dengannyalah. hahaha
dah berbahagia sekarang. rasa sedih pon ada rasa gembira pon ada.
bukan aku tak move on okays tapi mereka mereka semua ni pernah jadi sejarah dalam kehidupan aku
pepatah kata, *rasa macam buat karangan SPM pulak. hahaha* kita perlu melihat sejarah lepas kalau tak nak ianya berulang kembali pada masa akan datang. betul tak?
orang yang aku pernah cinta bagai nak rak sekarang dah tunang, kelakar jugak cinta masa sekolah menengah dulu. hahaha. kalau mak aku baca ni, mahu dia kejar aku satu kampung. hahaha
lepas tu ada jugak yang letak gambar profile dengan pasangan masing masing dekat whatsapp semua.
pantasnya dia ni move on? hahaha. 
kadang terasa hina weyh kau single, rasa kosong tapi bila couple kau pulak macam tak boleh nak bagi komitmen, kes aku ni memang lain sikit. hahaha
jadi lebih baik single lepas tu tiap masa dengar lagu sedih seorang diri.
lepas tu meroyan dalam blog sendiri. bapak tak ada life langsung ! hahaha
tak kisahlah. aku ucapkan semua orang yang pernah aku suka secara halal atau haram *ayat general je, suka tu merangkumi segala galanya lah ye cinta  dll, tak kan aku nak taip semua kan?*
aku ucapkan korang bahagia tau ! 
doakan aku bahagia sekali walaupun single. hahaha
peacee yawww 

4.  hah. aku nak cerita pasal kawan, tapi jemu lah.
ulang ulang macam tu jugak.
perangai macam apa, 
tapi yang aku sedih sangat, bila aku macam pre - demam hari tu,
tak ada orang kisah pon.
inilah hidup bila sakit tak ada orang kisah.
aku pulak kisahkan hidup orang.
tapi aku thanks dekat amir sebab dia sorang je yang kisah dekat aku.
suruh makan panadol dan suruh rehat banyak2
orang lain? hampeh.
ni lah payahnya tak ada bestfriends. 
kadang kadang aku benci tengok tv dan baca novel sebab seorang watak tu akan ada bestfriend dalam keadaan dia susah atau senang tapi dlm realitinya tak ada. ZERO !
aku diri aku sendiri yang bermasalah sampai tak ada orang nak jadi bff aku?
orang yang aku anggap sebagai bestfriend pulak tak pernah anggap aku bestfriend
macam mana tu? hahaha
kadang kadang sedih jugak bila pergi class sendiri, balik class sendiri,
dalam class sendiri. tak tahu nak share dengan siapa pasal diri sendiri.

sebenarnya kalau nak cerita pasal aku je sendiri,
memang tak cukup satu entri ni. hahaha
tunggu lah aku keluarkan satu buku.
hahahaha

kalau ada terasa dengan entri ni
sorry okay.
aku tulis apa yang aku rasa tanpa fikir apa yang orang lain rasa 
sebab penat tahan seorang diri .

jumpa esok kalau sempat okay? esok aku buat entri lain bukan pasal diri sendiri. hahaha
chiawwww semua ! :)


Saturday, October 19, 2013

Komen, Kritikan dan Pujian Anugerah Planet Muzik 2013 ( APM2013 ) !

Salam 1 Aw Aw Aw
macam biasa, siapa yang tengok TV, mesti tahu pasal APM2013 kan?
tapi ramai jugak yang tak tengok sebab tengok bola kelantan, kampung girl episod akhir, super spontan dan macam macamlah.
tapi sebagai pelajar broadcasting, hahahahaha. perasan gila okay !
aku nak buat reviewlah sikit pasal anugerah ni
sebab kejap lagi aku dah balik shah alam dan sampai sana malam dan aku kepenatan dan aku terbongkang terus. hahaha

jadi dalam masa yang seciput ni, aku updatelah sikit
review ni cuma pendapat aku,
kalau ada yang tak sedap dibaca harap maaf,
minta maaf awal awal tau. hahaha

1. Pentas yang sangat lawa dan besar ! macam ni lah baru pentas anugerah ! antara pentas yang lawa untuk APM adalah dekat Indonesia dulu tu yang ala ala bentuk bertingkat tu. Aku puji yang ni.

2. Sistem audio. kali ni tak ada masalah, semua okay. sebab sebelum ni, APM memang tak sah kalau ada masalah audio. yang aku paling ingat dulu Siti ada buat persembahan, tak keluar suara dan tersangkut sangkut pulak tu. sakit hati

3. Kali ni masalah dekat paparan skrin pencalonan. 2 kali weyh tak keluar. Nasib penyampai anugerah pandai cover. Aznil sampai menyindir. hahaha

4. Aku ingat lagi dulu, piala APM ni bentuk kaca/kristal kalau tak silap aku sampai tergolek glob bumi tu. hahaha. sangat memalukan okay. sekarang dah pakai yang besi/platinum/aluminium ke aku tak tahu yang mana satu. hahaha. aku rasa tahun lepas guna yang besi ni jugak kan?

5. Masa nak umumkan nama pemenang tu, glob plastik yang ada nama pemenang tu susah nak bukak. ketat sangat. korang ni pon satu, bukan semua jantan sangat nak bukak benda tu. Sampai Siti Nurhaliza terpaksa panggil AC Mizal tolong bukakkan, memalukan untuk award yang besar macam tu walaupun nampak lawak sebenarnya, macam award dekat sekolah je.

6. Host untuk APM 2013 kali ni sangat menarik. tak membosankan walau meleret sikit. tak annoying sangat. Siap ada censored lagi tau. ! hahaha. Masa tu host tengah cakap pasal Shahrini yang dianggap sebagai simbol seks. Korang ni dah tahu kalau skrip tu kena censored, janganlah disebut langsung, banyak lagi nak described si Shahrini tu. lepas tu pulak Ac Mizal cakap saksefon (aku tak tahu nak eja, nak google malas. hahaha) dan ofcourse lah orang tahu apa yang di censored sebelum ni. Please script writer, alert sikit. hahaha

7. Camera shot, ada yang lawa ada yang ntah apa apa, tetiba camera goyang lah, shot sembarang je. tak kan orang dalam main pilih je shot tu? itu aku tak faham

8. Opening yang memberangsangkan, satu lagu je lepas tu host sambung buat opening speech. walaupun cliche, tapi nilah yang ok. aku tak suka opening sampai 3 - 4 lagu lepas tu terus iklan. ni gila ! Walaupun opening lagu korea yang tak berapa nak korea, ok jugak tu.

9. Masa penyampaian award, Rossa, gatal gilaaaaaaaaaa okey dengan Mike Kassem tu ! siap gosok gosok bahu segala bagai. NO NEED AT ALL ! lepas tu buat suara yang menggairahkan . euwwwwww. Sangat tak elok, tu cara award luar negara bolehlah buat, orang tak kisah pon !

10. Masa penyampaian award jugak, bosan gila okay penyampai buat buat berbual dekat atas pentas tu. Boleh tak korang cakap pasal benda lain. Contoh: Anugerah Lagu Serantau Popular, korang cakap lah siapa je pernah yang dapat award tu. at least penonton boleh recall balik siapa yang menang instead of korang merepek puji baju lah, buat lawak bangang lah, oppa oppa atas pentas, sangat annoying.

11. Persembahan, aku rasa atas pentas tu macam konsert dari artis malaysia je. hahaha.  kata anugerah 3 negara? yang nyanyi ulang ulang dari indonesia cuma Judika je sedangkan BERLAMBAK penyanyi dari Indonesia, kalau singapura pulak, 2, 3 ketul je. Paling tak logik lagu Rilek brader dengan Rembau Most Wanted ! korang faham konsep tak? aku tahu muzik tu universal tapi jangan orang anggap ni anugerah  racist. Kau ingat semua orang faham ke? aku sendiri tak dengar dengan jelas apa yang waris tu nyanyi, microfon tu dekat sangat dengan mulut macam nak telan !.Sorang nyanyi satu lagu sudahlah, panggil artis lain pulak. ni ulang ulang je. Macam mana negara lain nak kenal penyanyi lain? Biarlah seimbang sikit.

12. Stacy dah macam jelmaan Miley Cyrus masa buat persembahan, dengan rambut yang sebiji Miley. Yang Altimet pulak dah macam Pitbull. sebiji okay. hahaha

13. Setakat ni, tak ada orang kecoh pulak tak puas hati dengan para pemenang malam tadi. okay je walaupun Agnes Monica dan Yuna yang merupakan artis antarabangsa tak menang satu anugerah pon. Agak sedih jugak.

14. Aku puji sesetengah artis Indonesia yang mengangkat batik diaorang ke tahap yang lebih baik. Maksud aku, artis malaysia baju kalau boleh singkat sampai peha macam Adira tapi belakang kain labuh tutup, ni fesyen orang gila namanya. hahaha. Macam Citra tu, siap buat dress dari batik dan Agnes Monica sendiri, mostly dalam music video dia, dia akan selitkan satu pakaian dia yang dipakai adalah dari batik Indonesia. Macam Awi Rafael pulak, kalau tak silap aku ada sekali tu dia pakai blazer songket warna merah kalau tak silap akulah, macam pakai perempan punya ! dengan ketatnya, singkat pulak tu. tak sesuai langsung ! 

15. Penutup pon cukup gempak sebab menggandingkan Amy Search dengan Bunkface. Bersemangat gila. Jadi mood APM tu tak jatuh.

Overall ! APM 2013 ni lebih baik dari APM 2012.
banyak yang buat pujian sebenarnya.
Tahniah tenaga kerja APM 2013 buat yang lebih baik untuk tahun akan datang
bukan senang nak uruskan award yang berskala besar dan secara live :)

Salah silap harap maaf
mana yang baik di ambik yang buruk di buang :)
Chiawwww~~ 

Thursday, October 17, 2013

Artis Tidak Cukup Beraya ?

Salam 1 Aw Aw Aw !
serius rindu nak taip blog ni tapi sejak balik rumah cuti ni
busy betul. hahaha
siapa yang follow blog cikai ni tahu lah kes aku. hahaha
yang aku ni tiap kali balik rumah mesti jadi bibik.
no wonder semua pembantu rumah ni lari.
pembantu rumah tempatan ye. mak aku tak suka warga asing.
dah dua orang lari weyh. hahaha
sebab apa? sebab penat gila okay.
aku ni nasib anak sendiri, kalau tak lari rumah jugak dah.
hahahaha.

Seperti biasa, aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam di seluruh dunia.
tak ada gambar untuk raya kali ni sebab apa?
sebab masa raya tu, kitaorang adakan "Sambutan Hari Raya Aidiladha 4 dalam 1"
1. Jamuan Sambut Menantu - Kakak aku yang sulung tu kahwin baru.
2. Sambutan Hari Lahir Abah
3. Sambutan Hari Lahir Atuk
4. Korban Lembu - Jamuan Hari Raya Aidiladha

dan prepare masak tu dari hari sabtu lepas weyh.
dah lah masak sendiri semua.
tulang aku semua sakit ni hah sampai hari ni.
hahahhaa

dalam kesibukan hari raya ni
sempat jugaklah aku keluar dengan bff masa sekolah.
hahaha


jangan tegur badan aku tu.hahaha
kejap naik kejap turun. aku pon stress. hahaha
btw, yang tudung kuning tu Fadhlina dan tutup mulut tu Jea
rindu betul suasana sekolah weyh :(

hari ni sepatutnya aku mula buat esaimen yang menimbun tapi hampeh.
dari pagi sampai pukul 2 baru siap masak dengan kemas rumah
lepas tu tidur sampai pukul 4 lebih
siap mandi 5 lebih
lepas tu melepak depan tv kejap
lepas maghrib konon nak buat esaimen tapi tinggal harapan.
sebab aku sibuk download album. hahaha
ni kegunaan masa aku duduk kolej nanti. hahaha
bosan juga asyik dengar lagu yang sama. hahaha
sampailah sekarang aku update blog
dan aku tak rasa aku nak buat esaimen lepas ni. hahaha

semua esaimen nak kena hantar lepas cuti
belum lagi mid term test.
rasa nak gugur jantung. tapi serius weyh. kalau dekat rumah ni sebenarnya aku tak boleh nak fokus belajar.
baru kentut sikit dah kena panggil suruh buat itu ini
baru nak menguap sikit dah kena masak itu ini
baru gigih nak bukak buku dah terbukak FB pulak
baru nak ngantuk dah godeh you tube.
baru sibuk nak pilih journal, mata terpandang tv pulak. hahaha
banyak dugaan weyhhhhh! hahaha

jadi sampai disini dulu.
nanti aku update lagi.
chiawwww ! :)



Tuesday, October 8, 2013

Misi Degree Artis !

Salam 1 Aw Aw Aw !
hari ni aku kembali.
beberapa hari lepas sibuk gila okeys. hahahaha
kalau tak sibuk pon, penat sangat
kadang kadang penat sebab tak buat apa sangat.
hahaha. nampak tak permainan aku?

jadi hari ni aku nak update pasal aku.
tak suka? sila butang pangkah dekat kanan atas tu.

Kali ni aku nak cerita Misi aku untuk semester ni.
ada beberapa agenda je. Apa kau ingat PM je ada agenda untuk pembangunan negara?
kita pon kena ada agenda sendiri okey.


Misi 1: Kurangkan Sentap !

Siapa yang kenal aku, mesti akan tahu yang aku ni kuat sentap. hahaha
kejap. ada yang tak tahu apa itu sentap? dalam bahasa kamus ialah cepat merajuk dan kecik hati.
hahaha. masa diploma dulu memang kuat punya kuat lah.
hahahha
yelaaaahhh. aku ni dah lah orang kampung + anak bongsu + tak pernah duduk asrama = Cari X . hahaha
jadi hati tu mudah terasa.
setakat ni, Alhamdulillah untuk sebulan. Orang pergi sambut birthday tak ajak aku, orang pergi dinner tak ajak aku padahal cakap dengan orang lain tu depan mata aku je, take pictures tak ajak even aku yang kena ambikkan gambar tahu?, hahaha, pergi jalan jalan tak ajak, pergi dan buat apa sekalipun tak tanya or tak ajak aku pon dalam sebulan ni, aku okey sahaja. hahaha
kalau dulu sentap je tweet and then orang tu terasa, dia pon ikut tweet jugak. hahaha
sekarang aku tak kisah sangat. aku kena belajar berdikari, pergi kelas seorang diri, balik kelas seorang diri. kadang kadang pergi kelas dengan Amir kalau ada jadual yang sama.
Aku malas nak ambik kisah. orang tak PERNAH terfikir untuk kau, kenapa kau nak susah payah fikir pasal orang lain kan? so aku cool dan tak perlu nak terasa hati sangat. dah 21 tahun katanya walaupun belum cukup. hahaha :)
dan aku kata KURANG bukan BUANG ye? hahahaha


Misi 2: Cuba Memuaskan Semua Pihak !

Bohonglah kalau aku tak penat nak puaskan hati semua orang dan semua pihak tapi aku fikir, kalau kita buat baik dekat orang, satu hari nanti akan ada orang tolong aku.
aku takut suatu hari nanti tak ada orang nak tolong aku.
Jadi kalau orang ajak aku kesana sini, tolong itu ini, aku akan cuba buat. Bukan sebab nak tunjuk baik ke apa tapi kalau aku mampu buat aku akan tolong buat dan ikut kemana.
Aku suka dan tenang bila orang sekeliling aku dapat aku tolong dan ikut apa yang diaorang hajati walaupun penat kadang kadang. Penat tau asyik nak jaga hati orang tapi hati aku ni tak pernah ada orang kisah.


tak pelah. Allah ada jaga hati aku Insyallah.


Misi 3: Kurangkan Cari Gaduh di Laman Sosial !

Aku ni jenis main lepas je nak tweet apa apa pon
tu yang ada kenangan pahit masa diploma dulu. hahaha
jadi masa degree ni, aku aplikasikan apa yang Azwan cadang iaitu tweet benda merepek. hahaha
tapi dalam masa sebulan ni adalah dalam 10 tweet yang cari gaduh sebenarnya. hahaha
tapi sometimes, limit sabar kau tu dah tak ada tahu tak? hahaha
okeylah tu kan dalam sebulan ada 10 je. kalau diploma tu, 10 tweet cari gaduh tu untuk satu hari tau. hahaha
tapi sekarang dah kurang.


Misi 4: TABAH !

Yang ini aku belum mampu laksanakan lagi.
luaran orang nampak tabah,
tapi sampai bilik, baring hadap dinding lepas tu nangis. hahaha
konon nak jaga muka depan roommates, aku tak tahu roommates aku perasan ke tak.
selagi mereka tak tanya. aku tak kisah. hahaha


Monday, September 30, 2013

Tears









I need someone to hug me and say everything will be alright.

I need someone to wipe my tears

I need someone . . .


Sunday, September 29, 2013

Manusia berfikiran sempit?



Salam 1 Aw Aw Aw !
semalam aku stalk blog masliya. hahaha
setahun sekali weyh dia update. hahaha
aku rasa aku tak teruk sangat lah kan?
jadi hari ni aku update untuk korang
dan semestinya cerita pasal aku.
dah blog aku kan? hahaha

btw aku terbaca seorang hamba Allah ni post status dekat fb
aku tak ingat excatly apa yang dia cakap maksud aku tulis.
dia tulis, kenapa semua nak mengadu dekat twitter, fb, dan laman sosial yang lain sedangkan ada Allah yang memang itu je tempat sepatutnya kita mengadu.
lebih kurang macam tu lah. kiranya intipati dia lebih kurang macam tu.

cuba korang fikir kenapa wujudnya cikgu kaunseling dekat sekolah sedangkan kita ada Al-Quran yang sememangnya dah bagi tahu segala galanya
kenapa orang yang ada masalah jumpa pakar psikologi? sedangkan orang tu sepatutnya mengadu dekat Allah?
kenapa ada kem kem motivasi segala bagai sedangkan Allah dah bagi motivasi dekat kita dalam Al - Quran?
kenapa kita digalakkan mencari sahabat yang baik? sebab untuk menasihati kita. kenapa nak nasihati kita sedangkan dalam Al- Quran dah tertulis nasihat untuk kita.

konsepnya senang je, orang yang mengadu di laman sosial ni ibarat mengadu dengan sahabat sendiri, akan ada orang komen, ada orang balas tentang masalah kita, ada orang bantu nasihat,
dan manusia yang balas semua komen kita semua tu adalah atas kekuasaan Allah.
Lupa ke manusia ni semua digerkkan dari Allah?
kita bukan mensyirikkan Allah dengan mengadu masalah dekat laman sosial tapi ini adalah salah satu mendium diri kita memotivasikan diri semula.

ada orang jumpa pakar psikologi untuk selesaikan masalah, kenapa kau tak minta Allah selesaikan masalah kau sendiri? kenapa nak jumpa orang?
Allah bantu masalah kita dengan Allah utuskan pakar psikologi tu.
tolonglah jangan sempit sangat pemikiran tu.

luah perasaan/masalah di laman sosial adalah salah satu medium sahaja ibarat kita pergi jumpa cikgu disiplin jumpa pakar psikologi jumpa cikgu kaunseling jumpa pakar motivasi dan sebagainya.
sedangkan dalam laman sosial tu yang balas komen kita semua tu pon manusia jugak kan?
renung renungkan dan selamat beramal.

aku minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki
kalau entri ni dirasakan menyimpang dari peminiran pakar agama Islam.
ini hanya luahan perasaan orang yang cetek dari agama dan kerdil dalam Islam.
Maaf :)


Thursday, September 26, 2013

Tips: Sikap Lelaki Yang Wanita Perlu Tahu !

Salam 1 Aw Aw Aw !
selalu update pasal kehidupan sendiri yang membosankan kan?
hari ni aku nak tunjuk sikit tips.
hahaha.

tips ni jumpa dalam Harian Metro hari ni.
sebab teruja sangat aku share dekat korang
aku tahu, bukan ramai yang suka baca paper pon kan? hahaha

1. Kenapa lelaki selalu kata nak telefon tapi tak pun ?

Bila dia telefon maksudnya dia ambil berat, dia cintakan anda, inilah biasanya definisa cinta bagi wanita dalam hal ni.

Definisi lelaki pula, bila aku kerja kuat dan ada pendapatan stabil, aku, pasangan dan keluarga akan hidup dengan selesa, semua ni sebab sayang, cinta dan ambil berat

Kalau dia tak telefon pada masa yang dijanjikan, mungkin dia sibuk, dan terlupa. Wanita selalu tuduh atau rasa anda seolah olah tak penting dalam hidup dia. Namun itu TIDAK bermaksud dia tak cintakan anda !

Pandangan aku: Kadang kadang aku tak faham pasangan yang kena sms 24 jam, call 24 jam bergayut sampai pagi. Korang memang tak ada life ea? hahaha. Aku bukan jenis orang yang macam tu. Kadang kadang bila salah sorang tak reply dengan cepat lepas tu merajuk, call semula kenapa tak reply. Hello, dia pon ada life jugak apa ? Korang cakap apa ek dalam phone dengan sms 24 jam selama 7 hari seminggu selama 365 hari?

kadang kadang tak call satu hari dah tuduh kita ada scandallah, ada perempuan lainlah. Pemikiran perempuan memang sempit macam tu ke? Korang tak tahu yang BF korang tu tak ada duit nak beli top up ke? tak cukup duit nak makan semata mata nak top up dan berbual dengan korang? 

kot ye pon, bagilah masa dan ruang BF korang tu bergaul dengan orang lain. Paling aku tak faham yang bercinta jenis depan mata ni macam bercinta dengan classmate, officemate, whatevermate pon lah, korang dah jumpa 24 jam tapi still call dan sms bagai nak gila. serius tak faham !
belum lagi kes yang tulis ayat ayat manis atau perbualan dalam laman sosial. Sumpah nak lempang sebab bermanja manja depan orang ramai. Aku nak tanya, korang ni public figure ke? korang ni saje nak menunjuk kebahagiaan ke? korang ni batak publisiti ke? tapi bila PUTUS ! putus senyap senyap je ! LOSERRRRR !

2. Lelaki tak suka anda bersikap seorang Ibu.

Jangan layan lelaki macam budak kecil, jaga semua keperluan dia hingga ke perkara yang remeh temeh. Banyak benda yang dia boleh buat sendiri. Anda hanya perlu berikan sokogan.

Lelaki tidak perlukan seorang lagi ibu !. Jika anda bersikap seperti Ibu yang menjaga semua halnya, percayalah dia akan mencari orang lain.

Pandangan aku: Ni biasanya kes kongkong. Aku tak faham perempuan kongkong lelaki. Segala benda apa yang si lelaki buat nak tahu even dalam bilik air sekali pon. over gila kan? 
berpada pada sudah. Korang bercinta je weyh. bukan berkahwin. Bila korang bercinta memang lah seronok nak tahu semua pasal A-Z BF korang tu tapi bila putus, segala mak nenek si BF punya AIB kau bukak ! perempuan macam ni patut di campak ke Lorong Haji Taib !

3. Perasaan harga diri lelaki antaranya datang daripada kejayaannya dalam karier dan apa yang di usahakan.

Amat penting untuk anda memberikan masa dan peluang dan ruang untuk dia bercakap mengenai kejayaan dalam hidupnya, walaupun bosan nak mendengarnya. Adanya anda sebagai seorang pendengar yang baik pada masa itu adalah satu isyarat yang menyatakan kepadanya bahawa anda adalah seorang yang mengambil berat, prihatin, seorang yang boleh berkongsi hidup bersama dirinya dan boleh diharapkan.

Pandangan aku: Ni lagi satu. Tanpa perempuan sedar, BF korang lebih banyak menjadi telinga setia untuk setiap bebelan dan cerita korang sendiri. Cuba korang tanya pasal BF korang pulak ? Apa kegiatan dia, macam mana kejayaan or whatsoever pasal BF korang. For sure diaorang lebih appreciate korang. Simple kan? 

korang nak bf korang jadi orang kayalah berpelajaran baik dan bagus lah, tapi korang bergayut sampai 2 3 pagi, lepas tu bangun tidur lambar, nak pergi kelas lambat, nak pergi pejabat lambat, lepas tu mengantuk dan tertidur. Subuh jangan cakap, dah terbang pergi Paris. hahaha.

KONSEP NYA SENANG !:

1. bercinta sebelum kahwin adalah haram so tak perlu sangat nak SHOW OFF macam panggung wayang kisah percintaan korang tu.

2. Kalau ada jodoh korang berdua, jangan risau, tak perlu nak kongkong pasangan masing masing, tak perlu nak sms/call 24 jam/7 hari seminggu. Bila dah kahwin nanti, korang dah tak ada topik nak dibincangkan dan hambar masa lepas kahwin. One of the reason kenapa kes cerai meningkat dekat Malaysia ni.

3. Dan kalau korang dah putus tu, korang kena ingat Perempuan/Lelaki yang baik akan dapat pasangan yang baik dan sebaliknya. Fikir positif !

4. Bila dah putus , JANGAN BUKAK AIB BEKAS PASANGAN MASING MASING !


Maaf kalau ada terkurang ajar dari segi bahasa.

Chiawwwww~~ :)

Wednesday, September 25, 2013

Selamat Hari Lahir Sahabatku D1.0 !





Salam 1 Aw Aw Aw !
2 hari lepas aku saja nak make sure yang hari ni sebenarnya birthday masliya ke tak,
sekali dah hide !
hahaha. kelakar lah kau ni mas.
secara jujurnya aku tak pernah ingat birthday orang.
SERIOUSLY ! aku kalau bab nombor ni memang payah nak ingat. 
selalu aku ucapkan terima kasih dekat FB sebab bagi reminder !
tapi mas ni hide pulak. hahaha

nasib masa pergi jenjalan hari tu,
aisyah ada ingatkan aku pasal birthday masliya.
dan siap siap terus beli hadiah dekat masliya.
susah weyh nak cari hadiah ni.
tapi terlanjur dah ada dekat Popular !
dan mas ni pulak minat sangat dengan buku, so aku decided beli buku !
nak beli novel Ramli Awang Mursyid tu tapo mostly mas dah beli sendiri.
nak beli buku macam sudoku, word puzzle tu macam last choice kot? hahaha
nak beli buku masakan? mas ni tahu makan je pulak. tungguu kau kahwin dululah mas aku belikan. hahaha
nak beli motivation book, budget tak cukup, maaflah PTPTN belum masuk. Sugar daddy pulak bagi duit sikit pulak. hahaha

SO ! aku belikan sesuatu yang dia boleh catat dan tulis. Cuba tekaaaa apaaa? hahaha
bak orang kata, bila nak bagi orang hadiah, bagi benda yang kita sayang.
so aku nampak cover buku tu sangat lawa okay ! untuk aku lah. nak beli untuk diri sendiri tapi baik bagi mas untuk hadiah ! 
aku harap kau suka lah mas ! aku balut sendiri tau hadiah tu tau walaupun dari 5KM jarak kau tengok pon dah tahu apa hadiahnya. hahaha

SELAMAT HARI LAHIR MASLIYA !
semoga terus tabah dan menjadi cahaya yang menerangi hidup orang lain serta menadi insan yang lebih baik dari semalam.
Gitchuuu ucapan. actually tak tahu nak wish apa. Biasanya orang yang sambut birthday lah wish kan? hahaha

P/s: D1.0 tu maksudnya Degree 1.0 iaitu dekat degree ni, kalai pertama aku wish birthday orang dalam blog ! :)

Chiawwwww ! hasta la vista ! Guten Nacht !

Wednesday, September 18, 2013

Review Novel: Coke & Sundae II | Ilya Abdullah

Salam 1 Aw Aw Aw !
sebenarnya tak ada mood nak update blog ni tau
hahaha.
tapi disebabkan aku baru habiskan baca novel ni tadi pagi dan sebelum aku terlupa nak cakap apa apa,
baik update sikit.

for your information, novel ni sambungan dari Novel Coke & Sundae yang pertama dulu.
aku pernah review jugak yang pertama. hahaha
masa tu zaman belum matang. zaman gedik gedik. hahaha.
novel yang pertama tu aku baca masa diploma dan yang kedua ni aku baca masa degree.
ironi gila kan? hahaha.
mungkin kalau ada yang ketiga nanti, aku akan baca masa master atau kerja ? hahaha

actually aku memang tahu yang Coke & Sundae ada sekual tapi dalam soft copy berepisod dekat blog penulis. leceh nak baca macam tu. hahaha.
dan tanpa ku sedari rupanya dah keluar as a printed version. 
walaupun mahal sikit, aku tetap beli sebab aku dah beli yang pertama dulu.

nak tahu Coke & Sundae 2 punya sinopsis or prolog boleh pergi ke blog penulis ye.
klik dekat SINI


Part komen pulak. hahaha
actually aku sebenarnya expect hebat untuk novel okays.
sebab yang pertama tu best gila memang gila lah.
asyik nak ketawa je. hahaha
tapi bila dah masuk yang kedua ni.
lawak tu dah kurang sangat dan sekuel yang kedua ni nampak macam novel dewasa yang lain.
banyak serius :(
tapi ada watak anak dia tu yang banyak tolong bagi kesegaran cerita ni

ada juga plot yang biasa kita jumpa dalam novel lain.
ada masa, cerita dalam novel ni agak mendatar.
walaupun sekali pandang kita dah tahu hujung cerita ni tapi
penulis ada twist sikit dalam cerita ni.
which is interesting untuk aku.

penulis pon macam tahu novel ni agak berat sedikit dari novel yang pertama tu
belum belum dah minta maaf tau ! hahaha
kelakar lah kak Ilya ni.
dia jugak ada cakap ada masa dia ada ketandusan idea nak sambung.
aku nampak jugaklah sikit dalam cerita ni.

tapi kalau tanya seikhlas hati, aku lebih prefer Coke & Sundae yang pertama tu.
berbaloi jugak korang beli yang sekuel ni sebab bila novel tu tebal sikit,
ending cerita akan nampak berjalan smoothly dan tak terkejar kejar nak limitkan page.

kalau part sedih itu mesti ada.
pada aku part yang Azyan keguguran dan Anak Azyan yang sentiasa ada dengan mak dia.
sumpah nangis. di tambah pulak aku yang tengah homesick gila babeng ni. hahaha
semakin mencurah ke ladang gandumlah jawabnya. hahaha

apa apa pon, bukan mudah untuk jadi penulis novel okay?
kita yang komen ni senang je hentam orang. hahaha
cuba kau tulis? tak ke cirit birit ! hahahaha
Good job ! :)

maaflah kalau tulisan kali ni macam tak bersemangat sangat.
mulut dah menguap banyak kali kalahkan buaya dalam zoo weyh.
bukan kemain ngantuk. hahaha

So, jumpa next entri okay?
chiawwwww ! :)

Saturday, September 14, 2013

Artis Sambung Degree !!!

Salam 1 Aw Aw Aw !
Hafiz Jauhari kini kembaliiiiiiii sepenuhnya.
aku ingatkan nak buat entri happy sebelum ni dan entri official tapi selepas apa yang menimpa aku sangat teruk dan tak ada orang aku nak share so, ada entri teaser lah kononnya yang sebelum ni tu. hahaha
jadi nak start dari mana yup?

Secara officialnya aku dah jadi student UiTM Shah Alam,
dulu masa dekat Melaka nak sangat sambung dekat Shah Alam,
tapi lepas seminggu dekat sini, seriously nak balik Melaka semula. hahaha
1st week je dah macam macam jadi,
tamparan yang sangat hebat untuk aku weyh !
yelaaaa, budak kampung masuk bandar yang hectic gila dengan perangai manusia yang jauh berganda dari Melaka. yeah ! this is life. Life gonna changing.
Duduk bandar maju ni kena lah speaking sikit. hahaha

Gosip Pertama : Kecoh dengan kawan kawan terdekat aku yang aku tak sebilik dengan Azwan. Katanya ada masalah dan ianya disebabkan perangai aku. Hello, kau tak pernah serumah dan even sebilik dengan aku pon, so jangan nak buat tuduhan melulu okays? Tulah manusia, ada mulut bukannya nak tanya, jangan nak assume tak tentu pasal. Aku tak sebilik dengan Azwan sebab Kiteotang memang tak da janji apa apa pon. Lagipon azwan nak daftar awal pagi dan aku daftar tengahari sebab aku bertolak dari Johor pagi buta dan hari yang sama untuk pendaftaran. So, memang tak boleh lah kan nak satu bilik ? Aku pon suka roommates dengan orang lain dan course lain. Buatkan otak aku ni berkembang sikit. tak delah asyik sebilik dengan course yang sama je. Bosan jugak weyh. hahaha. Dari masa diploma lagi roommates aku semua macam macam course. Seronok dapat dengar pandangan dari pelbagai course. Pasal roommates baru ni nanti aku cerita entri lain :)

Gosip Kedua: Pasal Wifi ! Aku hangin dengan MPP sebab hari tu aku tanya Wifi dekat kolej okey ke tidak sebab aku malas nak buat broadband dan dengan bangganya MPP kata Wifi kolej sangat strong dekat kolej lelaki. Tapi sampai je, kena daftar online dulu, Weyh ! kau sendiri dah tak ada internet and how come kau nak daftar online wifi uitm ? tell me? hahaha. Memanglah aku guna Blackberry tapi kau kena, BB aku ni dah bertukar tangan dan sebelum ni dah banyak kali Alzheimer dan Diarrhea phone ni. hahaha. Nasib aku boleh daftar guna smartphone roommate baru walaupun agak kekok di situ ye. hahaha. 
Dan sekarang aku guna wifi kolej lah ni. Walaupun lembab tahap kerang merangkak, aku gigihkan diri update blog. hahaha. Dan aku cadang nak beli broadband, slow gila weyh, aku nak buat esaimen achano? 

Gosip Ketiga : Sila rujuk entri sebelum entri yang ini. hahaha. kalau malas nak scroll, tekan SINI
Ingatkan nak letak sekali dalam ni tapi entri tu terpaksa di buat entri khas sebab gila babeng punya entri.

Dua orang yang aku rujuk dalam aku belajar ni adalah orang pertama Azwan Kimori sebab kalau kau ada masalah dalaman, masalah hati, masalah gosip, sesi menangis, sesi adu mengadu, masalah keluarga, masalah seharian, masalah remaja pelik macam aku ni, gaduh mulut/badan dengan orang, sharing rahsia story, aku akan jumpa Azwan. hahaha. Rindu gila dengan Pillow Talk yang kiteorang buat masa diploma dulu. Huarghhhh !!!

Tapi kalau masalah pelajaran, masalah down dalam pencarian ilmu, dan pemantapan semangat serta kata kata motivasi, aku akan cari Amir Farhan. hahaha.
Amir ni sesuai jadi fasilitator, dia ni kalau cakap tak ada nak alas alas surat khabar ke tikar ke tak ada, dia hembus je apa yang nak cakap. hahaha
Sebab tu aku suka cakap dia, selalu jugak kena marah sebab aku ni lembik sangat sebab mudah dan cepat lemah semangat in everything aku buat.
aku ada cakap aku rindu dengan kehidupan Melaka, dia terus bash aku weyh ! Dia cakap, aku tak akan move on sampai bila bila kalau aku asyik bandingkan Shah Alam dengan Melaka.
Shah Alam adalah kehidupan baru dan kau kena bukak buku baru dan bukan buku sambungan dari Melaka.
Betul jugak apa yang dia cakap. So, sesiapa yang ada masalah jumpalah Amir. huhuhu

Gosip Keempat : Seminggu kelas dah berlalu. Macam macam berlaku, Masa diploma kau disuap dengan manja dan Degree ni kau yang kena cari makanan tu sendiri, macam mana caranya sekalipun kalau kau nak teruskan hidup. Kalau 1st week diploma kau menangis, 1st week degree kau meraung. Apa yang aku cakap tak mewakili mana mana lelaki atau perempuan tapi mewakili diri aku sendiri, apa yang aku alami. Nak pergi kelas tu naik tangga dia memang azab weyh ! Peha aku ni sampai kejang. Biasalah 5 bulan duduk rumah cuma masak, makan, online, tengok tv, tidur dan sekali kau kena naik tangga tu, kaki kau memang culture shock lah jawabnya. hahahaha.  


nah muka budak degree yang kuat nangis macam perempuan, hati lembik, pergi kelas jalan kaki, muka serabai, gemuk, homesick, sendu, sorang diri dalam bilik, senyuman Aaron Aziz #eh? hahaha


Btw doakan aku dapat JPA please :(
Chiawwwwww ~~~~ :)

Wednesday, September 11, 2013

MATI.












Salam 1 Aw Aw Aw
hari pertama kelas dah dimalukan oleh pensyarah.
kutuk kaw kaw kaw kaw kaw kaw aku punya suara.
di tambah pulak dengan classmates pon ikut ketawa sama.
aku paling sedih classmate semua satu kelas ketawakan aku sedangkan diaorang memang dah tahu suara aku memang macam ni.
the best part is classmate dekat Lendu ketawa sama kuat dengan orang lain gelakkan aku.
siapa yang tak sedih weyh?
aku harap diaorang sepatutnya back up aku tapi ? 
tak kisahlah. hak masing masing.
aku tak marah pon cuma sedih.

balik kelas senyap terus sampai bilik nangis sorang sorang, nasib roommates semua tak ada
yup ! senjata aku cuma menangis.
sebelum kelas tadi petang bermula, semangat degree aku 100%
dan lepas kena hentam dan kena kutuk dan kena ketawakan, totally 0%
rasa nak quit degree sekarang.
balik jaga mak dan abah.
tak ada orang kisah yang aku ni tak pandai bawak kenderaan
tak ada orang kisah aku ni siapa
tak ada orang kisah suara aku teruk
tak ada orang kisah apa aku nak buat
tak ada orang kisah cita cita aku
tak ada orang kisah aku jerit jerit dekat rumah
tak ada orang kisah pasal aku.
tak ada . . .

mata dah sembab menangis seorang diri.
aku nak peluk mak sekarang.
aku nak nangis puas puas dalam pelukan mak aku.
aku nak pergi jauh dari Shah Alam ni.
Shah Alam yang Jahat !

Aku tak akan expect subjek ni aku dapat score.
lecturer belum belum dah warning aku suruh ubah suara aku.
tukar kepada base voice. dia tak kasi aku bercakap sampai suara aku tukar jadi base voice.
sumpah nak nangis dalam kelas tadi. rasa nak lari keluar kelas macam dalam drama tv tu. huhuhu
minggu depan punya kelas dia dah aim aku. 
kalau tak jumpa dekat office. 

suara aku memang dah macam ni weyh.
aku bukan sengaja buat.
aku pernah minum ais berhari hari sampai sakit tekak dan batuk batuk cuma untuk pecah kan suara sendiri.
bodoh gila kan? tapi tahu kenapa? sebab aku tak nak dimalukan macam tadi petang.
tapi hasilnya lepas sembuh batuk batuk, suara aku jadi normal semula.
tak ada seorang yang faham dan tak akan ada yang faham.
abang aku sendiri kutuk suara aku sendiri.
malu dengan aku weyh. gila tak sedih ? sebab tu blog ni je yang aku ada. blog ni je aku dapat kongsi sedih gembira marah kecewa aku
so, aku nak dapat sokongan dari siapa kalau family sendiri dah kutuk kau?
teruk sangat ke aku ni?
tak boleh ke orang tengok aku dari sisi lain tanpa perasan suara aku.
aku pon tak nak ada suara macam ni weyh.

Allah kata Dia akan bagi dugaan yang mampu umatnya mampu tanggung,
seriusly aku tak mampu.
orang lain cuma boleh cakap sabar, yang malu aku, yang kena kutuk aku, yang kena gelakkan aku,
tahu kenapa aku tak ada sebarang hubungan? sebab semuanya malu dengan aku.

aku pernah cakap dengan mak dan abah yang aku tak akan kahwin sampai bila bila.
dia marah sebab siapa nak doakan aku dalam kubur nanti.
kalau ada orang disamping aku dan dia pon kena kutuk di sebabkan aku, baik tak payah kahwin.
cukuplah aku sorang menangis. 

ada suatu hari aku marah dengan Mak aku dalam hati jelah,
kenapa doa bukan bukan dia mengandung dulu
dan kenapa aku dilahirkan.
dari sekolah menengah sampai degree kau kena kutuk benda yang sama.
siapa yang tahan weyh? cuba cakap.

jangan simpati dekat aku.
doakan aku cukup tabah untuk menahan sabar.
doakan aku mengumpul banyak air mata untuk ditumpahkan waktu malam.
doakan aku punya muka yang tebal.
doakan aku . . .





aku tak nak sambung degreee.

I'm just wanna die in peace without any tears from my eyes.
enough of crying.
enough of humiliation.





Thursday, September 5, 2013

3 Hari Lagi !











Salam 1 Aw Aw Aw.

Khamis : Kenduri Perkahwinan Kakak, Kenduri Keselamatan, Kenduri Kesyukuran Anak Ke-8 Sambung Belajar dan Kenduri Kandungan Kakak Ipar Mencecah 4 Bulan.


Jumaat: Packing Barang, Beli Barang yang Belum Cukup, Susun Semula Dokumen dan Letak Semua Barang Dalam Bonnet Kereta Abang.


Sabtu: HELLO SHAH ALAM ! HELLO DEGREE ! HERE I COME ! WATCH OUT !

:)

Monday, September 2, 2013

Artis Puasa 6 !

Salam 1 Aw Aw Aw !
dah nak dekat seminggu tak mengarut dekat blog ni. hahaha
masa dekat U kata tak cukup masa jadi nanti dekat rumah baru update hari hari,
dah dekat rumah pulak tak cukup masa,
hahahahaha.
manusia teruk betul !
btw, entri merdeka aku buat esok jelah ye.
aku nak update entri ni semalam tapi disebabkan tadi dekat Astro Citra tayang cerita Zaiton Ceritaku, 
terpaksa stop nak buat entri. hahaha
aku tak tahu kenapa cerita ni tak ramai orang tengok. Mungkin disebabkan pasal Zaiton Sameon kot?
aku pon sebenarnya tak kenal Zaiton ni, aku cuma tahu lagu menaruh harapan tu jelah. hahaha
tapi masa tayangan dulu tu, aku nak tengok tapi orang yang aku ajak, semua tak nak pergi.
sedih weyh ! Cerita yang ntah apa apa tu sanggup pulak.
aku ingat lagi keluar Melodi yang pelakon utama tu sedih gila ramai tak tengok cerita tu,
lepas aku tengok cerita tu tadi, memang pelakon utama tu bawak dengan jayanya, aku dapat rasakan yang Zaiton bebetul yang berlakon.
sangat sedih. hurmmmm.
mungkin ada yang cakap aku pon tak tengok dekat pawagam lepas tu nak kecoh kecoh kan?
kalau aku bagai jawapan yang tak ada orang nak teman, mesti korang akan cakap, macam lah tak boleh pergi sendiri. Korang tak tahu apa yang berlaku so don't make any assumptions towards me. Gitchuuu ! speaking ! walaupun grammar aku dah terbang ke China. hahaha


actually aku nak cerita yang aku puasa 6 ! tapi dah melalut ke Zaiton Sameon. hahaha
mungkin ada yang cakap, eleh, puasa 6 je kot? tak payah nak kecoh sangatlah kan.
dan aku jawab:

1. Hello, ini blog aku, suka hatilah aku nak tulis apa kan? aku nak cerita yang aku kentut 20 sehari, ada masalah ke buat kau? *konon marah* hahaha

2. Sebab ini adalah kali pertama aku puasa 6. Mesti korang cakap, dah umur 21 baru nak puasa 6. hahaha
memang memalukanlah. tapi suka hatilah. 3 kali raya tahun lepas tak puasa 6 sebab sibuk dengan assignment di sana sini. Masa sekolah menengah pulak, perut ni cuma boleh puasa masa bulan Ramadhan. puasa sunat lagilah kelaut. Yup ! I'm a bad boy ! sekarang ni aku nak berjinak jinak nak puasa sunat pulak.
perut ni kalau tak dilatih memang mengada. Mindset pon kena penting. Lagi pon aku duduk rumah je tak buat apa sangat. So, apa salahnya aku berpuasa. Lagi pon aku memang dah berniat nak puasa 6. Tiap hari tau aku puasa 6 ni, tak ada selang seli ke apa.

Mula mula nak start puasa balik tu, penat dia satu hari tu memang sebiji macam penat puasa hari pertama bulan Ramadhan, padahal bukan buat apa sangat pon. hahahahaha
sabo jelah.
Lagipun bukan puasa sorang sorang tapi dengan mak bapak aku sekali.
entah tahun depan dapat puasa sama sama pon tak tahu lagi.

tetiba teringin nak puasa dan buka puasa dengan kekasih, seronoknya.
dengan isteri ke suami ke kan.
untuk kali pertama. mesti awkward. hahaha

Sebab tu aku buat entri ni, bukan nak menunjuk aku puasa tapi sejarah dalam hidup aku sendiri yang aku puasa 6. Baru dapat terlaksana tahun ni.
Syukran.
dah itu je aku nak cakap !


ni muka tengah update entri sekarang. nampak tak mata yang aku bersinar bak sinaran bulan? hahaha
dan tengok kulit muka aku yang berminyak Zaitun. boleh buat masak weyh :P

Chiawww ! :)

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...