Saturday, August 13, 2011

Guling - Guling Hindustan: Cheeni Kum...13/8/2011 di TV3



Pertama kalinya fiz mempersembahkan label baru dalam blog fiz..!!!
wah...siap buat launching lagi ni..!!
ni sempena SETAHUN blog fiz ditubuhkan...
nanti ada entri khas..!!
tunggu okey???...

baiklah..untuk yang baru ni fiz akan buat review sikit2 tentang movie yang fiz tengok
tak kira laaa dah lama ke baru...
yang penting fiz enjoy..
kah3

baiklah...untuk kali pertama ni fiz nak review sikit tentang filem Cheeni Kum..dekat tv3..
baru je habis tengok ni...tu yang dapat sumber inpirasi wujudnya label ni...
dah lama tak tengok hindustan sebab tu gigih duduk depan tv awal2...kih3

siapa tahu makna Cheeni Kum tu??...Cheeni Kum maknanya adalah Less Sugar atau Kurang Gula...comel je tajuk dia kan??...

fiz bagi sinopsis sekali okey??..tapi dalam English laa...
siapa yang tak berapa nak faham english ni boleh bukak Google Translate... =)

The film opens in the kitchen of Spice 6, an (fictitious) Indian restaurant in London. Waiters, busboys and chefs are busy at work taking orders, preparing food and serving up a storm. At the center of this restaurant is an ornery head chef, Buddhadev Gupta (Amitabh Bachchan), presiding over "London's best Indian restaurant". He is quick to fire a sous chef on the spot for making a small mistake. And he launches into a grand speech about the rise of the restaurant to prominence, the art of cooking, how it stirs all the senses and about the discipline and commitment required to maintain its stature.

One of the waiters, affectionately called Colgate (in reference to the brand of toothpaste) and incessantly teased because of his protruding front teeth, brings back a Hyderabadi Zafrani Pulao. A patron sends it back, claiming it has too much sugar; "cheeni zyada hai." As a meat dish, it should not have any of the sugar which, unbeknownst to Buddhadev, a sous chef had accidentally added. The great Buddhadev is enraged. He brings it back to the table and upbraids the patrons. The patrons quietly leave. Buddhadev returns to the kitchen muttering about low air fares bringing planeloads of bloody tourists who simply cannot appreciate his art.

The next day, Colgate brings back another Zafrani Pulao. Buddhadev tastes it and rattles off its ingredients. He pronounces it the "child" of his kitchen, the best Zafrani Pulao in town. Colgate meekly informs him that it was not sent back, but cooked specifically for him by the previous night's patron.

That patron is Nina Verma (Tabu).

Over the next few days, Buddhadev and Nina run into each other a few times. Nina, a 34-year-old software engineer, is intelligent, charming, playful, and strong willed, all under a quiet external demeanor. Buddhadev is every bit the pompous, irritable and lonely old man. He returns every night to his home and his aged mother (Zohra Sehgal). The bright spot in his life is his quick-witted 9-year-old neighbor, Sexy (Swini Khara). She teases him, checks up on him and dispenses advice (with wisdom beyond her age) about his problems. For all her wit and wisdom, Sexy suffers from leukemia. She laments that she is not able to watch A-rated (analogous to R-rated) films. Buddhadev offers to bring her some DVDs (later, she says there is nothing in them she didn't already know). She fast-forwards through them all, in order to watch them as quickly as possible.

Buddhadev gradually gets closer to Nina. There is a constant, lively banter between them. She asks him why he has fired yet another sous chef; if he is pleased to accept compliments about the food prepared by the sous chefs, then he should gracefully accept criticism (and in this case fire himself!), as well. Buddhadev is gradually summoning the courage to ask her out on a date; she playfully suggests that he should come right out and ask without fear. Ask her name, she says, with a coy smile.

During the next week, Buddhadev asks her if she will marry him and she accepts. When she goes to talk with his mother, she gets a phone call about her father, in Delhi, being admitted to the hospital. Right around this time, Sexy's condition worsens and she is admitted to a local hospital.

Buddhadev arrives in Delhi to meet Nina's father, Mr. Verma (Paresh Rawal). Mr. Verma is a typical Indian retiree. He spends his life in Bhajan (devotional songs, mainly focused on Gandhi), Bhojan (food) and Bhajji (a reference to cricketer Harbhajan Singh). Nina informs Buddhadev that her father, at 58, is six years younger than he! After a few false starts, Buddhadev asks Mr. Verma for his daughter's hand in marriage.

Mr. Verma is shocked and disgusted. He flatly refuses. "Over my dead body," he raves at Nina. She immediately, yet quietly, asks him when he plans to "go." He calmly tells her that he is concerned about her. Buddhadev is already an old man; how much longer can he live? She says she prefers spending a few years with a man she loves, instead of a lifetime with someone she does not.

It is a stalemate. Mr. Verma puts up a bhookh hartal (hunger strike, something commonly employed by Gandhi as a means of peaceful disobedience). Buddhadev arrives at the denouement. What is Mr. Verma's problem? He lays out the facts and addresses Mr. Verma's fears. He is adequately covered by insurance; Nina need not worry.

Mr. Verma finally relents. No sooner does Buddhadev hear this than he receives word from London that Sexy has died.

The film ends with Buddhadev, Nina, Buddhadev's mother and Mr. Verma having dinner at Spice 6. Buddhadev offers to fulfill one of Mr. Verma's life goals: watching the England vs. India test cricket match at Lord's.


poster filem ni..balang tu macam filem dot dot dot dalam botol pulak kan??..kah3..tapi tu balang gula tau...

pasangan kekasih yang nampak macam anak dan bapak..kih3

Panjang kan??...kah3...baiklah..fiz simpulkan..cerita ni kisahkan umur 64 tahun dan umur 34 tahun yang bercinta tapi mendapat tentangan dari kelurga pihak perempuan...akhirnya dapat jugak kahwin...yang umr 64 tahun Amita Bachan tau yang berlakon...mula2 tu agak kekok jugak nak tengok sebab dah layak jadi bapak Amita tu..kih3

tapi banyak insiden yang comel...macam orang muda pulak bercinta..kih3...tapi ramai perasan tak cerita ni lebih kurang macam drama dulu..alaa..yang kahwin dengan Kartina Aziz tu dan jadi menantu Norlia Ghani??...lebih kurang macam tu laaa...kah3

tapi ada beberapa part yang tak sesuai ditonton jugak sebab ada unsur2 kutuk mengutuk..macam ada seorang pekerja Amita ni gigi dia ni gongak..kesian selalu kena kutuk...hu3..pada siapa yang terlepas boleh tengok dekat You Tube....

filem ni pon dah lama..tahun 2007 tau...sekarang dah 2011..cuba kira berapa lama???kah3


Hafiz: siap sedia nak lari pergi bazaar..!!..yeah..!! =)


Fida Ibrahim dan Mamat Sepah Bercinta...!!!..MUSYKIL???


masa fiz tengok2 dekat ruangan yang menjadi sumber inspirasi fiz nak taip2 ni jumpa berita yang menarik...sebelum ni fiz terkejut bila Sarah dengan Shuib..sekrang Fida dengan Mamat pulak??..

betul ke diaorang ni bercinta???..hehehehehe....dulu diaorang ni kenal dekat promosi filem Man Sewel Datang KL sebelum Mamat ni masuk Raja Lawak lagi...kalau gitu dah lama laa diaorang ni kenal ek???...ingatkan bila dah masuk Raja Lawak baru diaorang ni kenal??...tapi silap..

tapi fiz rasa ramai yang tahu Mamat ni putus dengan Ada dari kumpulan Butterfly masa mula2 masuk Raja Lawak dulu kan??...adakah Fida ni sebab Mamat putus??....tapi Mamat menafikannya...kisah lepas biarlah lepas okey???

tapi apa sebab Fida suka dengan Mamat ni???...Fida cakap dia suka dengan Mamat ni sebab dia suka sikap tanggungjawab dan hormat orang tua.....macam biasa je jawapan nya kan??..tapi nak buat macam mana..okey laa tu..

harap kekal macam Sarah dengan Shuib tu... =)

Gambar Kad Kahwin Norman dan Memey Klasik...!!!


WAH...!!!...bakal pengantin paling popular sudah bagi2 kad kahwin..!!!
dulu kan ada tersebar gambar photoshoot kahwin diaorang kan??
semua tu diletak dekat kulit kad jemputan tu..
tapi disusun dan diolah sikit..
sampai sampul kad jemputan tu pon direka khas siap warna merah mak ngah lagi..
letup sgt..!!!

jurugambar photoshoot = Anas Easkey
pereka kad jemputan = Luts Design

kad jemputan tu akan diedarkan sebanyak 1500 tetamu..
dengan dua kategori kad jemputan..
1. kulit depan kad jemputan keras
2.kulit depan kad jemputan nipis..
tapi masih design yang sama..

diaorang akan kahwin pada 24 September dekat kediaman keluarga Memey di Felda Tenggaroh Selatan 1,Kota Tinggi....WAH..!!..dekat dengan rumah fiz ni..nak datang boleh tak???...hehehehehee... dengan majlis resepsi pada keesokan harinya dan satu lagi majlis persandingan besar-besaran bernilai RM12 juta di Crowne Plaza Kuala Lumpur.....

untungnya laa kahwin berjuta2 macam tu...
hurmmmm....

tapi sebelum tu..
masa yang ditunggu2...
jom cekitdot..




Hafiz: teringat dekat Abby Abadi....

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...