Thursday, January 20, 2011

~Kreatifnya Banduan Kita~

ehem2....
penyakit dah beransur pulih ni...
tak sabar nak sembuh sebab nak mempedengarkan suara emas ni..kih3

ok laa..
semalam ada koko Debat jadi setiap orang kena bentang 1 isu laa kononnya kan??..aik??tak percaya ke fiz masuk debat?? ( keluar lagu Anita Sarawak...jangan pandang ku sebelah mata kerna aku seorang remaja...kah3...)
jd ada seorang budak...budak??..kih3..ceita tentang pesalah yg hukuman dia sikit sangat je...
lepas tu pensyarah fiz komen laa kan..
dah tu keluar pulak pengalaman dia tengok dalam History Channel...

cerita nya macam ni....
ehem2....
ni situasi penjara zaman dulu...bukan sekarang tau.....
bila waktu makan semua banduan ni cuma dapat air kosong dengan roti je setiap hari..
ni untuk beri kesedaran dekat diaorang laa kan...tak macam sekarang..banduan dapat makan makanan sedap2 sampai 6 kali sehari...duit rakyat habis bagi banduan makan je....nampak tak permainan nya sekarang??kah3....
kalau nak tunggu air sedap dan makanan sedap cuma hujung minggu je..
iaitu roti gula + milo...
banduan ni nak makan sedap2 jugak..tak da nye macam banduan sekarang dapat makan cake segala bagai kan...
jadi sebelum sampai ujung minggu tu...mereka ni kupul semua bizkut atau roti kosong tu nak dijadikan cake atau manisan...

nak tau macam mana??


mula2...
roti atau biskut yang dikumpul selama seminggu tu di hancurkan dalam bekas..
kemudian campur air milo tadi...
dah siap??
jemur bekas yg berisi bahan2 tadi di jeriji ( tingkap bilik penjara tu laa... )
jemur selama 2 atau 3 hari sampai dia keras...
ataupun secukup yg diingini laaa..
macam kek batik laa jugak...
benda ni biasanya dibuat ramai2 macam 2 atau 3 orang..
nanti jadi laa macam bizkut atau kek manis =)

nampak tak betapa kreatifnya banduan dulu dan betapa susahnya dalam penjara nak dapat makanan sedap ??
kalau sekarang?? siap bagi menu lagi nak pilih makanan apa tau..
sehingga ada kes orang mencuri semata2 nak masuk penjara sebab makanan dia terjamin...
pelik tak???









Hafiz: Selamat Mencuba di rumah =P

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...