Sunday, December 4, 2011

Review Novel: Tuan Rumah Pembantu Rumah | Orkid Edyliyne


Salam 1 auw...auw...auw..
hari ni dan semalam terisi sikit masa yang bosan dengan satu aktiviti yang aku suka semasa berada di Universiti...apa lagi kalau bukan baca novel...dah lama tak review pasal novel kan??..kah3
jadi hari ni aku persembahkan novel yang terhangat di pasaran...
iaitu novel TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH...
seperti biasa novel ni bukan aku beli..aku pinjam dengan mak ayam Aisyah Samad...kih3
mak ayam novel je pon...
bukan Lorong Haji Taib punya...kah3

Novel ni di karya oleh Orkid Edyliyne yang di publish oleh Fajar Pakeer...
jarang baca novel dari syarikat ni..hu3
sebab mak ayam tak ada bagi pinjam buku ni..hu3
buku ni dah cetakan ke 6 untuk tahun 2011
punya laa laris manis kan...

ni laa cover novel tu..



nak komen dari mana ek..
okey..
dari segi kulit novel tahniah buat Kicap sebab nampak menarik simple dan kena tema Korea ni..sebab apa??...fiz patut cakap novel ni adalah untuk para peminat Korea...hu3..penulis mungkin nak buat kelainan...memang sangat berlainan...sebab menampilkan tema Korea yang mendapat perhatian dunia sekarang..dan rasanya penulis ni memang minat sangat Korea...dan novel ni tak buat kita menangis langsung...sedih pon 1% je..jadi kalau nak layan gila2 sikit...novel ni boleh baca...

novel ni jugak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan korea...kah3..sebab ada beberapa perkataan simple korea yang kita boleh belajar...tapi ada yang tak kena adalah time marah2 pon boleh selit perkataan korea...aku yang baca pon tak boleh nak feel marah..kah3...biasanya kalau marah guna BM atau English je kan...ni memang baru punya laa..penulis pulak minat gila dengan group korea DBSK agaknya..semua pasal korea...patutlaa novel ni laris...strategi betul..kah3...

ada beberapa perkataan yang salah eja...tapi okey laa novel pon tak perfect kan??..novel ni fokus sikit baca sebab kalau tak kita akan hilang arah yang menyebabkan kita kena bukak semula page sebelum ni...novel ni aku baca 1 hari setengah je...lama jugak tu?..

banyak jugak pengetahuan bahasa dalam novel ni...hu3..nak tahu bahasa ap

a je??..baca lah novel ni..senang cakap cukup sempurna untuk sebuah novel yang tak menangis ni....TAHNIAH kepada penulis...nak komen pon sampai tak tahu...kih3...tapi sebelum tu aku tunjukkan muka hero dalam novel ni...sebab penulis cakap muka hero macam Xian Jun Su dari kumpulan DBSK...


ni laa dia..
umur hero 34 tahun..tapi Xian Jun Su ni macam muka budak2 sekolah menengah je..kah3
tak hensem pulak tu..
comel pon tak banyak...
yang penting tak layak laa..
cari laa macam muka Siwoon daro group SUJU tu..
mesti cair punya..kah3

eh2...aku bukan peminat KOREA..bye..!
=P

terjahla ke blog penulis dengan ngintai ke SINI =)






6 comments:

  1. aku cam peminat korea.. MACAM jer..hahaha

    ReplyDelete
  2. lajunya baca sampai 1 hari setengah je...
    oh anyway OE memang suka korea time buat cerita nie. sebab time tu semua orang sangat2 addict dengan Korea sampaikan terbawak2 masuk dalam novel... hehehe...
    apa2 pun, thanks buat review (perasan orang buat untuk dia)
    hehe...
    sejuk hati dengar comment Hafiz pasal novel nie... ^^

    ReplyDelete
  3. @Orkid Edyliyne laju sebab masa tu memang tak de kerja sangat..kah3..boleh laa fokus..hu3
    dah agak pon akak buat masa demam korea naik masa tu..hu3
    hahaha..sama2...thankss jugak sanggup singgah sini..macam tak percaya pulak..kah3..
    novel free tak ada ke??..hu3

    ReplyDelete
  4. salam, saya baru beli novel ni ,tp malangnya time cetak tu.diowg x cetak habis.so novel sy ada smpai 498m/s aja.so sesiapa yang dpt bantu. nak jgak baca last2 part novel tu.so tlg la snap pic ke,nk tlg type balik ke .apa2 je la.asalkan sy dpt hbezkan novel tu tq

    ReplyDelete
  5. email kan di girl_anis_aries@yahoo.com
    tQ

    ReplyDelete

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...