Wednesday, August 31, 2011

GOOGLE sambut Merdeka...!!! | Malaysian Boy Music Video - Altimet, Dj Fuzz, Ila Mentor & etc


Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni update untuk sambutan merdeka pulak..
semalam hari raya kan???
susah nak update blog time raya ni..
banyak kerja nak buat ..
tapi tak pe..
fiz tetap gigih update kepada sesiapa yang nak baca je laa kan..kah3
bajet retiss pulak..kah3

google pon sambut merdeka raya tau..hu3

hari ni fiz nak ucap Selamat menyambut kemerdekaan Malaysia yang ke-54
kepada semua warga Malaysia tak kira apa bangsa..
fiz harap Malaysia terus merdeka dalam segala aspek..

makna merdeka bagi fiz adalah dengan 3 perkataan
AMAN . BEBAS . SEJARAH
aman sebab kita dah tak dijajah lagi...walaupun ada ura2 yang kata kita dijajah kelak..mulut tak da insurans tau..
bebas dari segi anasir2 negatif...walaupun kita dijajah dari segi pemikiran tapi masih dapat dibendung
sejarah..setiap saat yang berlalu adalah sejarah..hidup kita penuh dengan sejarah..

dah2..tulis panjang2 pon bukan korang nak baca...
biar ringkas tapi berkesan...
gitew kan??..kah3

okey2..ni ada lagu usic video baru sempena hari merdeka yang diinspirasikan dari American Boy dan sekrang ditukar ke Malaysian Boy...
antara artis yang ada ila Mentor, Altimet...tu yang popular laa...yang lain artis kaum lain..hu3..
1st time dengar pon dah jatuh hati...
tak caya??..dengar laa...
jom cekitdot



best kan??

Hafiz: teringat pertandingan nyanyian lagu kebangsaan masa sekolah rendah..hu3

Tuesday, August 30, 2011

Hari Raya Apa Tu???



sambil baca entri ni dengar lagu ni ye...baru laa hari raya..kih3

Salam 1 auw...auw...auw
semalam tak update sebab sibuk siapkan persiapan kemas rumah yang simple tapi nampak vogue..kih3
kemas rumah..basuh pinggan...dekorasi sempena hari raya...kemas kuih dalam balang kecuali masak je fiz cuma sediakan bahan je..
hampir 80% dalam rumah ni semuanya disediakan oleh fiz...sangat penat wo...sampai tak sempat update blog yang suram di hari raya ni..kah3

tu cerita semalam..
cerita hari ni...secara kebetulan semua baju hari raya hari ni bertemakan biru..tak kisah laa biru taik lambing ke..biru harimau kundang ke...hu3...tapi hanya segelintir je warna coklat...jadi tema raya kali ni fiz dapat simpulkan secara keseluruhan warna raya adalah biru dan coklat...cuma mak warna hitam dan abah warna kelabu...

duit raya??
alhamdulillah masih panjang umur fiz dapat duit raya lagi..kah3...
walaupun sikit..kah3..

dan hari ni fiz dapat sukat jumlah makan dan minum air manis..
nak jimat berat badan ..kah3
tapi apa yang fiz kalah adalah dengan kek coklat moist yang kakak belikan...
tahan punya tahan tapi tersasul makan jugak..kah3..nak buat macam mana..coklat dia sangat menusuk kalbu pulak...

gambar kali ni untuk masukkan dalam blog sangat terhad..
sebab DSLR buat hal pulak..
dan paling mendukacitakan adalah gambar fiz paling sikit..
hu3...
sebab fiz yang ambil gambar tu..kah3

dah2..
apa sebenarnya makna raya bagi
korang ek??

ada anonymous kata
raya adalah berkumpulnya lodeh,,rendang,,ketupat dan sambal kacang di atas meja..
kah3..sabar je laa budak ni...hu3

okey..belum terlambat fiz nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri ...!!!

kepada semua umat muslimin dan muslimat di seluruh Malaysia amnya
dan fiz minta maaf kepada semua pembaca blog ini kalau ada yang tersinggung dengan kata2 fiz selama ni..
dan fiz nak minta maaf kepada kawan2 atau sesiapa sahaja yang mengenal diri ini kalau fiz ada salah dan silap...
=)




Hafiz: ada video khas fiz buat sempena hari raya..nantikan okey?? =)


Sunday, August 28, 2011

Budak 7 Tahun Rap Lagu Justin Bieber dan Kesha....!!!

Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni baru sempat update entri..
maaf sebab meninggalkan blog ni begitu sajo...
kah3..
macam retiss pulak...
hari tu fiz dapat tahu ada artis ni tak puasa tau..hu3..

tu tak kisah laa..
tapi entri hari ni fiz nak cerita tentang seorang budak yang bawak fenomena terbaru..
fiz pon baru je dapat tahu..
budak ni rap lagu orang terutamanya lagu Justin Bieber...
minat betul budak ni..
siap ada video clip sendiri tau...
jangan main2...
pandai menari jugak...
tapi gigi budak ni ada masalah sikit...makan banyak sangat gula2 kot??...kah3

nama dia dekat you tube adalah MattyBRaps
banyak lagi lagu yang dia cover tau...
tapi fiz tunjukkan sikit je..
kalau korang nak tahu lebih lanjut boleh terjah dekat u tube..
sebab banyak lagi lagu2 yang dia buat...

okey2..
jom cekitdot..










amacam??
hebat tak??


Hafiz: seronok dapat kad raya =)


Friday, August 26, 2011

Pembaca Berita Terkentut...!!!

Salam 1 auw...auw..auw
belum ada mood nak buat entri raya lagi...kih3
sebab esaimen semua berlegar dekat kepala...kah3
tapi bagi meleraikan kekusutan melanda..
dan kebosanan ketika jam balik raya ni...
jom tengok sikit video pembaca berita ni terkentut...kah3

jom cekitdot...



ni terlebih buka puasa..kah3

=)


Hafiz: esok pagi balik raya ke Johor....!!! =D

Kalau Tak Dapat 'A' atau 'B' Mestilah Dapat 'C'...!!!

Salam 1 auw..auw..auw
dan selamat pagi kepada para pembaca yang silen killer semuanya...kih3
di pagi yang hujan ini fiz nak update entri..
wifi tetiba laju semacam bila raaaaaaamai yang dah balik rumah..
fiz??..balik esok pagi..
hari ni nak siapkan satu report..!
wah..tinggal lagi sikit..ada baki dua report lagi....1 report on going well..
tapi lagi satu tak terusik...padahal nak hantar hari isnin 5 september....dah laa cuti seminggu je..
RAYA??..apa itu raya??..kah3

dah2....berkobar pulak cerita esaimen sendiri yang orang lain tak faham..kah3
hari ni luah perasaan yang gundah gulana..bukan sebab balik raya ke tak tapi..
markah koko yang fiz dapat..coach dah bagi tahu semalam..rasa nak lari dekat Air Terjun lepas tu jerit kuat2 sampai anak tekak terasa perit...!
yelaa...markah rendah gila pulak...

ingat tak dulu fiz ada cerita yang fiz dan satu group kena buat event sukan main Go-Kart??
eceh..macam laa ada orang baca sebelum ni kan??..kah3
disebabkan lambat proses ..
ni semua salah ketua projek yang tak berapa nak ketua...sekali ketuk baru nak gerak...
ketua tak guna..kah3...geram ni..nasib puasa...kah3

disebabkan tindakan dia yang lembab kitaorang kena tanggung masalah..
bila event jadi kitaorang akan dapat B...
kalau test dan kehadiran semua okey baru dapat A..
tapi sekarang ni event tak jadi...
coach cakap...kitaorang lambat jadi tak payah buat event..batalkan je niat tu..so come to worst..
dia cakap kitaorang tak kan dapat B...
kalau tka dapat B tak kan pulak dapat A kan??
mesti laa dapat C...!!!

MAK...!!!.nak buat macam mana ni...???
walaupun ianya 1 kredit hour...tapi boleh tarik pointer jatuh ye???
tu yang rasa macam nak terjun dalam lumpur je..huahuahuahua...

kepada haters saya diluar sana ..
anda boleh gembira diluar sana....
saya tahu ramai yang ingin melihat kejatuhan saya..
erk??..bajet retiss pulak kan??..kih3


Hafiz: setiap yang berlaku mesti ada hikmahnya...bersabar =)

Thursday, August 25, 2011

Senarai Laluan 'Speed Trap' Lebuhraya Di Malaysia Sempena Hari Raya Aidilfitri 2011


Salam 1 auw...auw...auw
hari ni fiz nak bagi informasi berguna kepada semua pengguna jalan raya
terutamanya bagi pemandu kenderaan sendiri..
tak kisahla kenderaan mahal ke murah ke..
kenderaan besar ke kecik
panjang ke pendek tapi peraturan tetap peraturan....
cewah..!!
macam duta jalan raya pulak??
tapi fiz laku time nak raya je laa..kah3


gambar masa sem 1..okbai..


tanpa membuang masa para pengguna jalan raya..
jom cekitdot..!!

KAWASAN SPEED TRAP. Plus Arah Utara (Dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam

Jaga-jaga

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor

HAH..!!!..dah catit mana yang patut??
pesanan dari penaja:
1.pandai2 rancang perjalanan balik ye??
2.biar lambat asal selamat..tapi jangan lambat sangat pulak..jam plak nanti..
3.KALAU ada accident jangan sibuk nak jadi penonton pulak...jam nanti..dah susahkan orang lain yang nak balik awal...
4.bawak air dan makanan ringan dalam kereta takut ngantuk...kalau ngantuk pasang bunyi suara hantu dekat player tu...sure tak ngantuk...kah3


Hafiz: balik naik bus..seram jugak ni =)

Wednesday, August 24, 2011

Blogger Mempersembahkan ...


Salam 1 auw...auw...auw
ni entri kedua untuk hari ni..
gigih sikit nak update..
tapi ni boleh dipanggil sebagai Wordless Wednesday jugak laa..
tapi tajuk entri tu mega sikit...kah3...

tanpa memenatkan mata membaca...
hafiz would present..
taraaaa....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

HAH..!!!!...apa yang akan berlaku??
tunggu okey ??
=)



Hafiz: feeling retisss kejap...kah3

Makna Disebalik Jenama Kereta

Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni fiz nak buat entri simple tapi padat...
cewah...
macam nak buat apa je kan??kih3

korang tahu tak apa makna disebalik setiap jenama kereta didunia ni??
ni bukan fiz yang buat okey??
budak2 zaman sekarang kan minda semua nya hebat2....

jom cekitdot..

BMW : Brings Me Women
LEXUS : Luxury Exports to United States
FORD : For Only Romantic Drivers
HYUNDAI : Hope You Understand Nothing's Drivable And Inexpensive
VOLVO : Very Odd Looking Vehicular Object
PORSCHE : Proof Of Rich Spoiled Children Having Everything
KIA : Kills In Accidents
TOYOTA : The One You Only Trust Always
NISSAN : Nothing Inexpensive So Spend Another Ninehunderd..
PROTON : Powerwindow Rosak Oooh Tidaaakkk Ohhhh Noooooo!
Hafiz: macam2 kan???

Tuesday, August 23, 2011

Berus SimplySiti Mengandungi DNA Bulu Babi???

huarrggghhhh..!!!!
hari ni rasa macam nak demam,,flu,,sakit tekak dan badan lemah semacam je...
dugaan bulan puasa betul laa..
beberapa hari je lagi nak raya..
beberapa hari je lagi nak balik rumah..
beberapa je lagi nak siapkan esaimen...
sabar hafiz..!!!

okey...hari ni nak cerita pasal Siti lagi...
mesti ramai dah bosan kan???kah3
yelaaa..dah beberapa hari asyik cerita pasal Siti je kan??
yang minat macam fiz ni tak pe laa...
jangan marah ye??...
baca je laa...kih3

entri kali ni fiz nak cerita tentang produk dan berus Simplysiti yang katanya tidak halal..
ni blogger punya pasal sebab ada blogger yang hebohkan benda ni dekat blog pada 3 Ogos lepas..
masa tu hari jumaat...
hari sabtu dan ahad,,produk SimplySiti terus jatuh merundum..
wah..!!!..masalah besar ni..!!
sampai hati blogger ni...tak kesian ke dengan usahawan melayu yang baru nak up??

Siti dah buat kenyataan yang SEMUA produk Siti adalah HALAL ..!!!
JAKIM pon ada buat kenyataan tentang ni dan menyokong produk Siti ni..
jadi tak perlu risau okey??
semua boleh teruskan pakai....
tapi kak Siti tak boleh nak kurangkan harga sikit ke??..hehehehehehehe

dari kita sibuk burukkan orang lain..
baik kita semak balik produk yang kita pakai???..maksud fiz ,,apa korang pakai..hu3
HALAL ke kalau guna Maybelline NY,,Loreal Paris,,MAC,, Estee Lauder..dan macam2 lagi laa..
ada dapat pengesahan JAKIM tak??




Hafiz: SimplySiti sesuai dipakai untuk lelaki juga ye... =)

Sunday, August 21, 2011

Lagu Siti Nurhaliza Di Anak Tirikan ...!!!

Salam 1 auw...auw...auw..
dah dua hari tak update blog..
sebab busy ada event rasmi dan tak rasmi....kah3
bajet artis pulak kan..

cerita hari ni dan semalam akan di update bila balik rumah ye??
hehehehehe...
nak masuk gambar berat guna wifi kolej ni hah..

okey mungkin ramai yang perasan yang beberapa hari ni fiz rajin pulak update pasal Siti kan??
ni bukan blog Siti Nurhaliza ye??kah3
tapi sebagai peminat apa salahnya kan??...huahuahuahua

hari ni fiz nak cerita tentang lagu Siti yang baru tu...
lagu Fallin In Love tu..
katanya tak dapat masuk radio..
radio apa??..radio yang tema dia inggeris tu...
macam mana nak cakap ek??..radio inggeris kat malaysia ni banyak kan macam ... fm .... fm tu??
mungkin tu radio yang digembar gemburkan sebab tak putarkan lagu inggeris Siti..
mungkin lagu Siti tak layak kot??
tapi setakat jarang artis malaysia yang ada lagu inggeris diputarkan dekat radio inggeris kecuali lagu Mizz Nina...tu pon dah berduet dengan artis antarabangsa..hurmmm



Hafiz: macam mana laa nak maju artis malaysia kan???

Friday, August 19, 2011

Gambar Buku Azwan Ali - Selamat Tinggal Dunia ...


Salam 1 auw...auw...auw
hari ni fiz lambat sikit update blog
sebab sibuk buat note Instructional Design aka CIT..+ kuiz..sibuk hafal pung pang pung pang..
nasib dapat jawab uollss...kah3

tiba2 feeling2 Azwan Ali sikit..
berani kau nak cantas mak??...kah3
nanti takut Azwan Ali baca entri fiz ni habis disaman nya pulak...kah3
Sorry ye abg Azwan =)

mesti ramai yang nak beli kan??
yelaa...macam2 kisah dunia Azwan Ali yang nak diketahui kan??
tapi jangan lupa beli buku ilmiah sekali..bulan puasa ni tau...!!
kalau tak silap fiz buku ni boleh dibeli minggu depan dekat MPH...POPULAR fiz tak tahu pulak...
fiz rasa macam seram pulak nak beli..tengok je laa cover buku tu....

jom cekitdot gambar buku tu..

amacam???


Hafiz: tak faham kenapa baru nak jual hujung bulan puasa???...

Thursday, August 18, 2011

Iklan Ramadhan Mana Yang Sesuai???

Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni fiz update short entri je..
sebab apa??
sebab nak buat esaimen yang terlepas pandang....aisshhh..teruk kan?.
baru ni dapat idea nak buat entri..

okey2...lai..lai..lai..
hari ni tunjukkan korang semua dengan 4 iklan yang variasi jalan ceritanya tapi maksud yang sama..
jom kita tengok...
cekitdot...!!









dah tengok semua???
apa??????????????...berukbeng lembab??..tu fiz tak dapat nak tolong...kih3
tapi iklan yang fiz suka yang pertama tu..
iklan yang rasa nak baling kasut dekat iklan yang ke-4 tu..kah3


Hafiz: iklan puasa tahun ni apa yang best ek??

Wednesday, August 17, 2011

Album Siti Nurhaliza Dikutuk dan Dikecam Teruk Orang Ilmiah

Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni nak update blog laa sikit..
hari ni nak cerita pasal Siti lagi..
dah tu idea yang ada??
jangan marah pada sesiapa yang tak minat Siti ye??

kepada yang minat Siti..
bagus teruskan usaha anda...
kah3...

apa yang fiz nak ceritakan hari ni adalah
album Siti dikecam teruk beberapa hari nak puasa dulu..
ni bukan album baru Siti yang All Your Love tu..
tu akan dilancarkan bulan 9 nanti..

tapi Album Tahajjud Cinta dia..
yelaa..bulan puasa ni kan ramai yang cari lagu2 ketuhanan kan??
lagu ketuhanan yang fofuler mestilah lagu Siti kan??...*buat andaian sendiri..kah3*

apa yang diperdebatkan adalah album Siti tu hanya lah hiburan semata-mata yang tak menggambarkan ketuhanan langsung..
tu hanya dunia yang nak lariskan album sahaja..
dah tu pakai tudung tak betul nak nyanyi lagu2 berunsur ketuhanan..
macam mana nak jadi contoh???
ilmu2 agama atau akhirat di perdagangkan...
sampai macam tu sekali...

ada ke macam tu pulak??
tak elok tau..
cuba kita tengok dekat kumpulan nasyid yang lain..
dia gunakan lagu2 untuk sampaikan lagu2 ketuhanan...
dari situ laa orang nak dengar..
susunan muzik diubah supaya nampak kelainan dan menarik minat remaja untuk dengar
macam Selawat dengan 99 nama Allah tu di ubah dari muzik asal..
masih niat yang sama untuk berdakwah tapi cara yang lain..
yang lebih manis untuk seorang wanita..
tapi kenapa kumpulan nasyid yang sebelum ni buat tapi tak dikutuk pulak??
sebab perempuan??
kumpulan nasyid perempuan pon ada kan??

pasal tudung Siti tu??..
bila dia nyanyi lagu tu biasanya dia pakai tudung penuh...
senang cakap yang elok diikut yang tak elok jadikan pengajaran..
idola sesungguhnya adalah Nabi Muhammad dan manusia hanya sampingan..
jangan Siti yang tudung nampak jambul tu dikutuk yang artis pakai tak cukup kain tu??

okey...ni bukan entri kemarahan atau membela mana2 pihak2 ye??
ni bulan puasa..
belajar bersabar..
=)



lagu feveret fiz dalam album Tahajjud Cinta =D

Tuesday, August 16, 2011

Perbezaan Persamaan Adele - Someone Like You & Najwa Latif - Cinta Muka Buku

Salam 1 auw..auw..auw
hari ni fiz nak buat perbandingan sikit..
bukan besar sangat pon..
ni pendapat fiz laa..
ceewaahh!..macam pengkiritk AJL pulak kan??..kah3
laa...ni laa salah satu cara nak update entri yang kekurangan idea..kah3
saje cari pasal kan..kah3

dah2...sebelum Adele dengan lagu Rolling In The Deep (RITD) tu kan..
kita beralih dekat lagu dia yang lain..
fiz tak berapa minat sangat dengan Adele ni..sorry =)
bukn sebab badan okey??..tapi lagu dia macam tak boleh masuk dalam jiwa sikit...
bukan fiz minat jiwang karat okey??..kah3
cuma lagu RITD tu je yang boleh masuk..tu pun dah semua orang dekat U ni sibuk nyanyi lagu tu...

sebelum melalut lebih panjang tengok dua video ni dulu



dah tengok??
apa yang fiz nak sibukkan adalah

Tema: Facebook
Plot: Adele - kisah putus cinta
Najwa - baru je nak bercinta
Tahap umur: Najwa-sesuai ditonton setiap lapisan
Adele- BAHAYA..!!...sebab ada unsur2 18 SX..kah3

sekarang ni pon banyak video klip lagu ada unsur2 fesbuk kan??
yang band Indonesia...GIGI ..tak ingat pulak lagu apa...

tapi video lagu Adele tu bukan video official..orang lain yang buat kot??
ramai yang cakap macam tu...
kalau nak tengok video Adele tu tengok lepas buka je laa...kih3


Sunday, August 14, 2011

Dikir Barat Lagu Sean Kingston - Beautiful Girls ...!!!

Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni fiz nak tunjukkan satu video ni..
tak sengaje jumpa video ni..
godeh2 you tube tu...

video dikir barat ni fiz nak tunjukkan sebab sesuatu yang unik..
tak pernah dibayangkan fiz yang lagu tu boleh dibuat dikir barat kah3..
ramai jugak yang tak suka mungkin sebab asli atau nilai estetika dikir barat tu dah dicabul..wah..!!..giteww kan...kah3..
tapi ni mungkin suka2 je kot..jangan laa ambil serius sangat...

kalau tak silap fiz..ni dibuat masa PLKN..
=)

jom cekitdot...!




Hafiz: sorry laa ye kalau tak jelas...salah orang tu bukan fiz..kah3

Saturday, August 13, 2011

Guling - Guling Hindustan: Cheeni Kum...13/8/2011 di TV3



Pertama kalinya fiz mempersembahkan label baru dalam blog fiz..!!!
wah...siap buat launching lagi ni..!!
ni sempena SETAHUN blog fiz ditubuhkan...
nanti ada entri khas..!!
tunggu okey???...

baiklah..untuk yang baru ni fiz akan buat review sikit2 tentang movie yang fiz tengok
tak kira laaa dah lama ke baru...
yang penting fiz enjoy..
kah3

baiklah...untuk kali pertama ni fiz nak review sikit tentang filem Cheeni Kum..dekat tv3..
baru je habis tengok ni...tu yang dapat sumber inpirasi wujudnya label ni...
dah lama tak tengok hindustan sebab tu gigih duduk depan tv awal2...kih3

siapa tahu makna Cheeni Kum tu??...Cheeni Kum maknanya adalah Less Sugar atau Kurang Gula...comel je tajuk dia kan??...

fiz bagi sinopsis sekali okey??..tapi dalam English laa...
siapa yang tak berapa nak faham english ni boleh bukak Google Translate... =)

The film opens in the kitchen of Spice 6, an (fictitious) Indian restaurant in London. Waiters, busboys and chefs are busy at work taking orders, preparing food and serving up a storm. At the center of this restaurant is an ornery head chef, Buddhadev Gupta (Amitabh Bachchan), presiding over "London's best Indian restaurant". He is quick to fire a sous chef on the spot for making a small mistake. And he launches into a grand speech about the rise of the restaurant to prominence, the art of cooking, how it stirs all the senses and about the discipline and commitment required to maintain its stature.

One of the waiters, affectionately called Colgate (in reference to the brand of toothpaste) and incessantly teased because of his protruding front teeth, brings back a Hyderabadi Zafrani Pulao. A patron sends it back, claiming it has too much sugar; "cheeni zyada hai." As a meat dish, it should not have any of the sugar which, unbeknownst to Buddhadev, a sous chef had accidentally added. The great Buddhadev is enraged. He brings it back to the table and upbraids the patrons. The patrons quietly leave. Buddhadev returns to the kitchen muttering about low air fares bringing planeloads of bloody tourists who simply cannot appreciate his art.

The next day, Colgate brings back another Zafrani Pulao. Buddhadev tastes it and rattles off its ingredients. He pronounces it the "child" of his kitchen, the best Zafrani Pulao in town. Colgate meekly informs him that it was not sent back, but cooked specifically for him by the previous night's patron.

That patron is Nina Verma (Tabu).

Over the next few days, Buddhadev and Nina run into each other a few times. Nina, a 34-year-old software engineer, is intelligent, charming, playful, and strong willed, all under a quiet external demeanor. Buddhadev is every bit the pompous, irritable and lonely old man. He returns every night to his home and his aged mother (Zohra Sehgal). The bright spot in his life is his quick-witted 9-year-old neighbor, Sexy (Swini Khara). She teases him, checks up on him and dispenses advice (with wisdom beyond her age) about his problems. For all her wit and wisdom, Sexy suffers from leukemia. She laments that she is not able to watch A-rated (analogous to R-rated) films. Buddhadev offers to bring her some DVDs (later, she says there is nothing in them she didn't already know). She fast-forwards through them all, in order to watch them as quickly as possible.

Buddhadev gradually gets closer to Nina. There is a constant, lively banter between them. She asks him why he has fired yet another sous chef; if he is pleased to accept compliments about the food prepared by the sous chefs, then he should gracefully accept criticism (and in this case fire himself!), as well. Buddhadev is gradually summoning the courage to ask her out on a date; she playfully suggests that he should come right out and ask without fear. Ask her name, she says, with a coy smile.

During the next week, Buddhadev asks her if she will marry him and she accepts. When she goes to talk with his mother, she gets a phone call about her father, in Delhi, being admitted to the hospital. Right around this time, Sexy's condition worsens and she is admitted to a local hospital.

Buddhadev arrives in Delhi to meet Nina's father, Mr. Verma (Paresh Rawal). Mr. Verma is a typical Indian retiree. He spends his life in Bhajan (devotional songs, mainly focused on Gandhi), Bhojan (food) and Bhajji (a reference to cricketer Harbhajan Singh). Nina informs Buddhadev that her father, at 58, is six years younger than he! After a few false starts, Buddhadev asks Mr. Verma for his daughter's hand in marriage.

Mr. Verma is shocked and disgusted. He flatly refuses. "Over my dead body," he raves at Nina. She immediately, yet quietly, asks him when he plans to "go." He calmly tells her that he is concerned about her. Buddhadev is already an old man; how much longer can he live? She says she prefers spending a few years with a man she loves, instead of a lifetime with someone she does not.

It is a stalemate. Mr. Verma puts up a bhookh hartal (hunger strike, something commonly employed by Gandhi as a means of peaceful disobedience). Buddhadev arrives at the denouement. What is Mr. Verma's problem? He lays out the facts and addresses Mr. Verma's fears. He is adequately covered by insurance; Nina need not worry.

Mr. Verma finally relents. No sooner does Buddhadev hear this than he receives word from London that Sexy has died.

The film ends with Buddhadev, Nina, Buddhadev's mother and Mr. Verma having dinner at Spice 6. Buddhadev offers to fulfill one of Mr. Verma's life goals: watching the England vs. India test cricket match at Lord's.


poster filem ni..balang tu macam filem dot dot dot dalam botol pulak kan??..kah3..tapi tu balang gula tau...

pasangan kekasih yang nampak macam anak dan bapak..kih3

Panjang kan??...kah3...baiklah..fiz simpulkan..cerita ni kisahkan umur 64 tahun dan umur 34 tahun yang bercinta tapi mendapat tentangan dari kelurga pihak perempuan...akhirnya dapat jugak kahwin...yang umr 64 tahun Amita Bachan tau yang berlakon...mula2 tu agak kekok jugak nak tengok sebab dah layak jadi bapak Amita tu..kih3

tapi banyak insiden yang comel...macam orang muda pulak bercinta..kih3...tapi ramai perasan tak cerita ni lebih kurang macam drama dulu..alaa..yang kahwin dengan Kartina Aziz tu dan jadi menantu Norlia Ghani??...lebih kurang macam tu laaa...kah3

tapi ada beberapa part yang tak sesuai ditonton jugak sebab ada unsur2 kutuk mengutuk..macam ada seorang pekerja Amita ni gigi dia ni gongak..kesian selalu kena kutuk...hu3..pada siapa yang terlepas boleh tengok dekat You Tube....

filem ni pon dah lama..tahun 2007 tau...sekarang dah 2011..cuba kira berapa lama???kah3


Hafiz: siap sedia nak lari pergi bazaar..!!..yeah..!! =)


Fida Ibrahim dan Mamat Sepah Bercinta...!!!..MUSYKIL???


masa fiz tengok2 dekat ruangan yang menjadi sumber inspirasi fiz nak taip2 ni jumpa berita yang menarik...sebelum ni fiz terkejut bila Sarah dengan Shuib..sekrang Fida dengan Mamat pulak??..

betul ke diaorang ni bercinta???..hehehehehe....dulu diaorang ni kenal dekat promosi filem Man Sewel Datang KL sebelum Mamat ni masuk Raja Lawak lagi...kalau gitu dah lama laa diaorang ni kenal ek???...ingatkan bila dah masuk Raja Lawak baru diaorang ni kenal??...tapi silap..

tapi fiz rasa ramai yang tahu Mamat ni putus dengan Ada dari kumpulan Butterfly masa mula2 masuk Raja Lawak dulu kan??...adakah Fida ni sebab Mamat putus??....tapi Mamat menafikannya...kisah lepas biarlah lepas okey???

tapi apa sebab Fida suka dengan Mamat ni???...Fida cakap dia suka dengan Mamat ni sebab dia suka sikap tanggungjawab dan hormat orang tua.....macam biasa je jawapan nya kan??..tapi nak buat macam mana..okey laa tu..

harap kekal macam Sarah dengan Shuib tu... =)

Gambar Kad Kahwin Norman dan Memey Klasik...!!!


WAH...!!!...bakal pengantin paling popular sudah bagi2 kad kahwin..!!!
dulu kan ada tersebar gambar photoshoot kahwin diaorang kan??
semua tu diletak dekat kulit kad jemputan tu..
tapi disusun dan diolah sikit..
sampai sampul kad jemputan tu pon direka khas siap warna merah mak ngah lagi..
letup sgt..!!!

jurugambar photoshoot = Anas Easkey
pereka kad jemputan = Luts Design

kad jemputan tu akan diedarkan sebanyak 1500 tetamu..
dengan dua kategori kad jemputan..
1. kulit depan kad jemputan keras
2.kulit depan kad jemputan nipis..
tapi masih design yang sama..

diaorang akan kahwin pada 24 September dekat kediaman keluarga Memey di Felda Tenggaroh Selatan 1,Kota Tinggi....WAH..!!..dekat dengan rumah fiz ni..nak datang boleh tak???...hehehehehee... dengan majlis resepsi pada keesokan harinya dan satu lagi majlis persandingan besar-besaran bernilai RM12 juta di Crowne Plaza Kuala Lumpur.....

untungnya laa kahwin berjuta2 macam tu...
hurmmmm....

tapi sebelum tu..
masa yang ditunggu2...
jom cekitdot..




Hafiz: teringat dekat Abby Abadi....

Friday, August 5, 2011

Yuna Cover Nirvana - Come As You Are

Salam 1 auw..auw..auw..
jom kita dengar...
beza sikit dengan lagu asal...
tapi masih boleh diterima...
boleh laa...jadi kita cekitdot...






Noraniza Idris Kahwin Di Johor Bahru?

Salam 1 auw..auw..auw..
dah lama tak cerita tentang artis...hari ni fiz bukan nak mengata atau mengutuk sebab bulan Rmadhan kan??..bulan puasa ni kena tapis sikit cerita yang nak dihebohkan...tapi kali ni fiz nak cerita yang benar ...

hari ni fiz nak cerita yang Noraniza Idris dah nak kahwin dengan seorang ahli perniagaan..
pada 1 Oktober 2011...sebelum ni kan kecoh yang dia rapat dengan seorang ahli perniagaan tu??
ramai betul peminat Noraniza ni kan..hu3...katanya kan dibuat besar besaran dan jemput semua media...hebat laa macam tu...

insyallah perkahwinan ni nanti merupakan perkahwinan yang ketiga buat dia...fiz doakan yang baik2 je..orang nak bina masjid kan???....



Hafiz: teringat Noraniza Idris jadi juri Pertandingan Ratu Pondan.....

Wednesday, August 3, 2011

Perkahwinan Prince William dan Kate Middleton Meniru Pakaian Cerita Dongeng Cinderella...!!!

Salam 1 auw..auw..auw..
hari ni fiz update 1 entri sebelum nak siap2 pergi kelas..hehehehe..
sekarang fiz dah faham dengan WiFi kolej ney iaitu guna sebelah pagi..
kalau sebelah petang dia tak boleh guna..sakit hati ...
belajar dari pengalaman..hehehehehe..

okey2..gambar hari ni fiz nak tunjuk tentang gambar Wedding of Prince William and Kate Middleton are copy cat from Cinderella...!!
tapi pada fiz ni cuma satu kebetulan je kot??
tapi macam dirancang pulak..kah3..
tapi pape pon jom kita cekitdot dulu gambar bawah ni..!!



sama tak??

Tuesday, August 2, 2011

Erti Puasa Hari Pertama Bagi Blogger

Salam 1 auw..auw..auw..
semalam tak dapat update blog sebab wifi kolej buat hal sikit..sejak tak dapat update guna beruk ni hidup jadi hiruk pikuk sikit...omgeee betul laa...tapi tak pe...kurang sikit on9 tapi masalahnya tak tahu nak buat apa kalau ada masa terluang...sabar je laa...terpaksa main game Mahjong Titans yang Windows 7 sediakan..TERPAKSA okey..??..fiz tak minat main games...pengakuan dah habis..kih3

jadi semalam adalah puasa pertama yang agak bosan sikit...tapi disusuli dengan ibadah sempena bulan puasa ni jadi kurang sikit laa..ceewaahh..!!..kah3...

lepas tu semalam sibuk cornfirmkan buat interview dengan Indah Water...wahhh..!!..teruja...!!..mungkin ramai yang nampak jijik...sampai kawan fiz cakap "kenapa IW??..tak de syarikat lain??..."..fiz jawab "cuba kau bayangkan kalau tak da IW tu kau punya saluran jamban dan segala khazanah tu tersumbat tahu tak??.....hehehehe teremosi sikit time tu..

sekrang tiba untuk berbuka puasa..!!!..semalam UiTM Lendu Alor Gajah mengalami "darurat" sikit...sebab bazaar tak bukak..kelam ribut cari makanan...cafe sumpah ramai..beratur sampai kejalan ni hah...makanan pulak tinggal sikit..jadi fiz dengan kawan pergi makan dekat Rembia..dapat laa makan dengan relax..kah3..fiz makan nasi putih,,ayam masak merah,,telur bungkus,,jus tembikai + air kosong..semuanya RM10.50...!!!!..pada fiz agak mahal..tapi bila fikir balik harga barang naik dan sedap..lupakan saja..lagipun buka puasa hari pertama kan??..kih3...jadi untuk buka hari ni fiz beli air Cikang dengan Nasi Goreng Ayam Berempah je kot??..hehehehehehe

penuh dengan cerita...tapi baru kejap tadi..ada berita sedih..mak kawan fiz masuk hospital buat operation..dia baru je balik ni..tabah ea Faiq??? =)

sebelum terlupa

SELAMAT BERPUASA...!!!

fiz tujukan untuk semua umat islam di muka bumi ini tak kira bangsa, umur dan darjat...
puasa ni melatih kita untuk mengingati-Nya dengan lebih dekat...








Hafiz: sebelum ni Deepa Raya..sekarang Merdeka Raya =)

Lagu Baru Lufya Omar - Diam

Salam 1 auw...auw..auw..
hari ni fiz nak share 1 lagu baru ..hehehehe
semalam baru fiz tahu lagu ni..
kawan fiz bagi tahu..
boleh tahan syiok jugak laa..
not bad..
ada unsur2 K-POP sikit,,
video clip dia gak kureng sikit tentang kualiti nye..
tapi video clip dia comel =)

jom cekitdot..!





amacam??

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...