Sunday, December 5, 2010

~mee bandung ker mee rojak??~

ukey..da 1 hari tak update blog ni...sebb tak tau nk cakap pe..kih3
segan nak cerita ni..
tapi d gigihkan juga..
baeklah....
berdasarkan tajuk di atas td...nak cerita tentang mee bandung..

mak: cepat masak...
tuan blog(tb): kenapa??
mak: ada orang nak datang rumah...tapi ntah sapa??..
tb: ayat mak ni suspen jex...(dalam hati lar..kih3).....nak masak pe???
abah: masak mee hailam..cepat,pantas dan senang..
tb: ok abah..
akak: masak mee bandung la..asik2 mee hailam je....apis,,jom masak berdua....
tb: ok...

mula la detik2 perjuangan perang kuali..yeah..!!
orang lain kata mesti senang je kan??
sori siket ye sebab mak tb tak suka rempah ready made...semua masakan kena rempah asli dan kena buat sendiri.....tp yg pelik nya mak sy tk suka penampah perisa a.k.a pak aji naik moto,,maggi secukup rasa,,knor pasti sedap,,tumix dan segala bagai penambah perisa la....
dan the best part adalah sy dan kakak kali pertama masak mee bandung dan nk abgi orang makan???..seram je kan??..mak cuma bagi teori je...kih3...

kami pon membuka kekuda masing2 nk masak...mcm nak bersilat je kan??..kih3....
d tambah risau gundah gulana apabila abah orang muar...kenapa???tau tak atau pernah dengar tak tentang MEE BANDUNG MUAR??...ha,,tempat tu the bez mee bandung ever that was created..kan da speaking london..kih3.....tercabar tak bila kita kena buat yang sedap macam tuh??....semua peluh jantan keluar...hurmmm

tapi akhirnay siap dengan jayanya..tapi abis satu dapur bersepah segala bagai..kih3..

ha..lebih kurang mcm tu la hasilnya tapi bukan gambar sebenar..credit to ida punye gambar..kih3


time for judges.....jeng,,jeng,,jeng....

tetamu : sedap nya??bagos nye masak..yang laki ni pon pandai masak..rempah buat sendiri ker?? ..boleh tambah lagi??kih3

abah: sedap....tapi kurang masin....(abah ni memang kuat masin sikit)

suami akak: boleh la

mak(ketua juri) : TAK SEDAP,,KACANG BANYAK SANGAT,,MANIS....TAK BOLEH DI TELAN(sambil tolak pinggan ke tepi).DAH MACAM MEE ROJAK....TAK LULUS..!!!

sentap sangat ye..kih3
tapi tak pe,,kali pertama kan??
mampu??
yang penting orang Muar tu suka..kih3






Hafiz: saya pandai masak ukey...!!! nk lawan??kih3

2 comments:

PREVIOUS POST

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...